Lyn traff fly: – Et voldsomt trykk

3,5 time forsinket er Hilde Opoku endelig tilbake i Trondheim. Flyet hun tok fra fra Amsterdam til Værnes ble truffet av et lyn. – En ubehagelig opplevelse, sier Opoku.

Lynnedslag i fly

LETTET: Hilde Opoku fra Trondheim er glad for å være hjemme 3,5 timer etter planlagt tid. Hun kjente et voldsomt trøkk da flyet hennes fra Amsterdam til Værnes ble truffet av et lyn, og måtte returnere.

Foto: Tor Åge Hansen

– Det har skjedd så mye i det siste. Med flyulykken forrige uke, så var dette ekstra ekkelt, sier Opoku.

Hun er talsperson for partiet De grønne i Trondheim og var på veg hjem fra Ghana. Der hun har vært med på lansering av den internasjonale miljøsertifiseringsordningen «Grønt Flagg».

– Det var mer enn turbulens. Flyet ristet kraftig og jeg kjente rent fysisk at flyet ble truffet av noe, forteller Opoku, som hørte mange gisp rundt seg da lynet traff kabinen.

Lufthavn stengt

Amsterdam lufthavn Schipol var stengt en time i forvegen av flyturen, nettopp på grunn av uvær. Så Trondheimspolitikeren og resten av passasjerene måtte vente en stund før de kunne ta av mot Værnes.

– Vi måtte returnere tilbake til Amsterdam etter lynnedslaget. Mannskap og kaptein på KLM-flyet var rolig og informativ. Men når vi landa på Værnes igjen, ble det stor applaus i flyet, sier Opoku. Og forteller at den siste turen fra Amsterdam gikk som normalt.

– Hva tenker du om at flyet tok av når det var dårlig vær?

Man kan ikke forsikre seg mot alt. Jeg tror flyselskapet har sikkerhet som første prioritet. Men man kan jo tenke at det ikke burde ha tatt av i det hele tatt, sier Opoku.

Lyn traff fly

Tavla på Trondheim lufthavn Værnes etter at lynet slo ned i KLM-flyet. står det at flyet fra Amsterdam er forsinket. 3,5 time forsinket ble det etter at et lyn slo ned i kabinen. Passasjerene måtte bytte fly. Ingen ble skadd, og det var ikke tendenser til panikk.

Foto: Tor Åge Hansen

Følger rutiner

Fungerende lufthavnsjef Per Jarle Ingstad ved Trondheim lufthavn Værnes mener dette beviser at flyselskapene har rutiner de følger.

– Både værforhold og andre hendelser kan være årsak til at fly returnerer. Dette er ikke noe vi har sett mye av. Men det er kapteinen om bord som vurderer slike situasjoner, sier Ingstad.