Blir sittende til det nye byrådet er klart

Ragnhild Stolt-Nielsen er byrådsleder i Bergen i morgen uansett hva som skjer på kveldens nominasjonsmøte i Høyre. Her kan du lese hva som skjer hvis Martin Smith-Sivertsen vinner.

Martin Smith-Sivertsen og Ragnhild Stolt-Nielsen

IKKE SKIFTE UMIDDELBART: I kveld skal Bergen Høyre ta endelig stilling til om Martin Smith-Sivertsen eller Ragnhild Stolt-Nielsen skal skal være partiets byrådslederkandidat ved neste kommunevalg.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

Den sittende byrådslederen har for lengst kunngjort at hun vil trekke seg dersom hun ikke får fornyet tillit av partiet. Men et eventuelt skifte til Martin Smith-Sivertsen kan ikke skje over natten.

Trude Drevland

MÅ INNVILGE AVSKJED: Ordfører Trude Drevland (Høyre)

Foto: Odd Arne Olderbakk/NRK

ALT OM HØYRE-BRÅKET: – Jeg føler jeg har bred støtte i partiet | – Det blir ikke lettere av å bytte leder | – Bergenspolitikken er en nasjonal vits | Mæland støtter Stolt-Nielsen i maktkampen | I dag kan byrådsleiaren i Bergen bli felt av sitt eige parti | Smil og latter før skjebnekvelden

Må søke Drevland om avskjed

– På generelt grunnlag vil en byrådsleder som ønsker å fratre, først måtte gi melding om dette skriftlig til ordføreren, sier kommunaldirektør Robert Rastad til NRK.

Dermed kan Ragnhild Stolt-Nielsen tidligst levere sin avskjedssøknad onsdag morgen. Avskjedssøknaden vil gjelde hele det sittende byrådet, samt deres politiske rådgivere.

Ordføreren vil så starte sonderinger og henvende seg til gruppelederen i det største partiet, Dag Skansen i Høyre, og høre om de fortsatt ønsker å danne byråd.

– Kan ta timer, dager eller uker

Skansen vil da peke ut Martin Smith-Sivertsen som den som skal danne et nytt byråd i Bergen. Først da vil Smith-Sivertsen rent formelt kunne ringe rundt til de han ønsker å ha som byrådsledere.

Monica Mæland

KOMMER PÅ MØTET: Næringsminster Monica Mæland, som var byrådsleder før Ragnhild Stolt-Nielsen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Hvor lang tid det i en slik situasjon vil ta før et nytt byråd er på plass, kommer an på denne prosessen. Da kan ta dager eller uker, sier Rastad.

– Selv om partiet skulle ønske et hurtig skifte, vil det fort gå noen dager på grunn av formelle samtaler som må gjennomføres, sier Rastad.

Den avtroppende byrådslederen blir sittende frem til det nye byrådet er klart. Stolt-Nielsens byråd vil da fungere som et såkalt forretningsbyråd, som etter god parlamentarisk skikk ikke skal ta de opp de store prinsipielle sakene.

Monica Mæland kommer på møtet

Nominasjonsmøtet i Bergen Høyre finner sted i Grand selskapslokaler fra kl. 19 tirsdag kveld. Næringsminister og tidligere byrådsleder Monica Mæland vil være tilstede under møtet, men det har foreløpig ikke lyktes NRK å få en kommentar fra henne.

Tidligere i dag møtte Ragnhild Stolt-Nielsen pressen på Slettebakken skole i Bergen, da i en helt annen anledning. Men hun legger ikke skjul på at dette er en meget spesiell dag. Se intervjuet her:

Ragnhild Stolt-Nielsen jublet sammen med barn fra International School of Bergen over at skolen nå får nye lokaler. Men senere i kveld kan hennes eget parti ta fra henne jobben som byrådsleder.