Se «rådhusfalken» tøye og strekke på seg

Anita Rude kikket tilfeldigvis opp da hun gikk forbi rådhuset i Bergen. Det førte til at hun fikk filmet en vandrefalk midt i morgengymnastikken.

Se «rådhusfalken» tøye og bøye på taket.

«YOGAFALKEN»: Denne falken er en gammel kjenning i bybildet i Bergen, forteller ornitolog Frode Falkenberg.

Det er nok langt fra tilfeldig at vandrefalken gjør øvelsene sine akkurat her. Rett nedenfor rådhuset ligger nemlig Lille Lungegårdsvann med et yrende fugleliv, selv nå på vinteren.

Fra utsiktspunktet 14 etasjer over bakken har falken et glimrende utsiktspunkt mot det som foregår 51 meter lenger nede.

Filmet av fugleentusiast

Det var fugleentusiasten Anita Rude som fikk filmet den spesielle fulgevideoen, som ble postet i gruppen «Fuglar i Hordaland» på Facebook. Selv syns hun videoen er artig, og hun mener fuglens bevegelser minner om yoga-øvelser.

– Jeg liker å gå tur og samtidig se etter fugler. Vanligvis filmer jeg ikke, men tar bilder og rapporterer inn interessante funn til nettstedet artsobservasjoner.no, sier Rude til NRK.

Lille Lungegårdsvann

VANDREFALKENS UTSIKT: Slik ser det ut fra toppen av Bergen rådhus. Høyden er 51 meter.

– Denne vandrefalken ofte å se ved rådhuset i Bergen. Jeg kikket opp og der var den, sier Rude, som raskt fikk funnet frem kamera og filmet.

Videosnutten vekker beundring. Den viser at det absolutt kan lønne seg å løfte blikket litt når man er ute og spaserer i norske byer en kald vinterdag.

En gammel kjenning i Bergen

– Denne falken er jo en gammel kjenning, som har overvintret i Bergen sentrum i mange år. Fuglen benytter de høyeste husene i sentrum som utkikksplass når den skal jakte, og som rasteplass, sier rådgiver Frode Falkenberg i Norsk ornitologisk forening.

Frode Falkenberg

– IKKE UVANLIG: Frode Falkenberg sier vandrefalkene jakter på duer og måker i byene.

Foto: Arild Breistøl

På bildet er det egentlig bare ettermiddagsvasken som foregår. Den pusser og ordner fjær, renser negler og strekker seg litt før en ny jaktøkt.

Etter hvert er det blitt mer og mer vanlig å treffe på både rovdyr og rovfugl inne i norske byer. For noen år siden var det for eksempel en vandrefalk som holdt til på Oslo Plaza. Denne falken hadde relativt god tilgang på duer.

– Urbane vandrefalker er ikke uvanlig i Norge i dag. De jakter på duer og måker, som ofte er tallrike i byer. Mer uvanlig er det med overvintrende vandrefalk, men det har i takt med artens bestandsøkning også blitt vanligere i Norge de siste ti-femten årene, sier Falkenberg.