Hopp til innhold

Fem tips for å hjelpe fuglene

Når snøen ligger dyp og kulda biter, er det viktig å hjelpe småfuglene med mat. Heidi Havre gjør en stor innsats for både dyr og fugler.

Med mye snø og kulde er det viktig å mate småfuglene. Heidi Havre i Sande har mange foringsstasjoner i hagen.

SE VIDEO: Heidi Havre fant en død fugl i hagen sin

Det selges 16 000 tonn villfuglfrø i året, og ifølge tall fra Norsk ornitologisk forening (NOF) hjelper 400 000 av oss fuglene med mat.

En av dem som gjør mye for fuglene, er Heidi Havre i Sande i Vestfold.

– Jeg er glad i alle fugler, og i tillegg kommer det både ekorn og rådyr inn i hagen nå på vinterstid.

Heidi er også en dyktig fuglefotograf, og bildene hennes har vært vist en rekke steder. Nå ser hun fram til å være med på NOFs hagefugltelling som skjer den siste helgen i januar. NOF arrangerer dette både for å kartlegge fuglebestanden og for å vekke barn og voksnes interesse for fuglelivet.

Fra NOF har vi hentet noen viktige tips til foring av fugler i vinterkulda:

1. Hjelp fuglene med mat i vinterkulda

Dødeligheten for småfugler øker jo kaldere det blir, og ditt matbidrag kan redde mange småfuglers liv.

2. Velg riktig for

Varier mattilbudet slik at det passer for flere arter. Solsikkefrø er populære blant meiser, grønnfink, bokfink, dompap og stillits. Brødsmuler og kakerester spises gjerne av gråspurv, pilfink, gulspurv, stær og svarttrost. Havregryn likes av gulspurv, gråspurv, pilfink, skjære, kråke og nøtteskrike, mens sisiker, finker og stjertmeis er glad i jordnøtter (usaltede). Trost, sidensvans og rødstrupe liker frukt og bær. Overmoden frukt kan deles i to og stikkes på en kvist eller ei grein.

Meiseboller er også populær mat på foringsplassen. Den kan du lage selv ved hjelp av delfiafett med skrellede solsikkefrø, lettkokt havregryn, knuste hasselnøtter og hakkede mandler.

3. Foringsplassen

Ha gjerne forskjellige foringsstasjoner, som fuglebrett og foringsautomater, på foringsplassen. På plassen bør det være et tre eller en busk slik at fuglene kan finne skjul dersom det skulle dukke opp en katt eller en rovfugl.

Fuglebrettet bør rengjøres jevnlig for å unngå bakterievekst og annet som kan gjøre fuglene syke. Bruk gjerne hansker eller vask hendene etter at du har rengjort brettet.

4. Kontroller kvaliteten på foret

Frøblandinger og brød som er muggent må kastes fordi det kan utvikles brødmuggsopp som er dødelig for fuglene. Blandinger av forskjellige frø selges ofte som såkalt «villfuglblanding». Disse blandingene er det store kvalitetsforskjeller på. Hvis du ønsker å fôre med slike frøblandinger, bør du se nøye på posens innhold.

5. Unngå å forstyrre fuglene i vinterkulda

Slappe og forfrosne fugler trenger all den ro de kan få.