Lindbæk om Röyksopp i rettssalen: – De lyver

BERGEN TINGRETT (NRK.NO): Röyksopp har gått til motsøksmål i låtkrangelen med tidligere samarbeidspartner Rune Lindbæk. – De lyver, svarer Lindbæk.

Torbjørn Brundtland og Svein Berge i Bergen tingrett

LÅTKRANGEL: Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Bergen tingrett like før retten ble satt klokken 10 mandag.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

De gamle kompisene Rune Lindbæk og Röyksopp-duoen Svein Berge og Torbjørn Brundtland møtes i Bergen tingrett i et oppgjør om penger, kreditering og rettigheter, etter krangel om en låt fra Röyksopp debutalbum Melody A.M.

Lindbæk mener låten «Lift», som han laget sammen med Brundtland på 90-tallet, er brukt i Röyksopps låt «A higher place» fra albumet «Melody A.M.» i 2001.

LES OGSÅ: Lindbæk: – Jeg gjør det ikke for pengene

Svarer søksmål med søksmål

Da rettssaken startet i dag, kom det frem at Röyksopp har svart Lindbæk med et motsøksmål. Brundtland og Berge har gått til angrep på Lindbæks delaktighet og opphavsrett i låten han lagde sammen med Röyksopps Brundtland.

Röyksopp-duoen mener Lindbæk slett ikke har opphavsrettigheter til låten «Lift» fra 90-tallet. Lindbæk og Brundtland arbeidet da sammen i musikkprosjektet Drum Island.

Röyksopp går til motsøksmål i låtkrangelen med tidligere samarbeidspartner Rune Lindbæk. – De lyver, svarer Lindbæk.

VIDEO: Röyksopp går til motsøksmål i låtkrangelen med tidligere samarbeidspartner Rune Lindbæk. – De lyver, svarer Lindbæk.

Röyksopp har tidligere antydet at de ville gå til motsøksmål. Nå er det altså klart at det blir en del av rettssaken mellom de tre musikerne.

Dermed mener Röyksopp at Rune Lindbæk ikke bidrog nok til låten «Lift», og dermed ikke har opphavsrett til låten. Motsøksmålet blir dermed et nytt element i krangelen som har pågått mellom de tre tromsøværingene i mange år.

Rune Lindbæk i tingretten

VIL HA TREDEL: Rune Lindbæk mener han har krav på å bli kreditert som låtskriver på låten «A higher place».

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Bidrog ikke nok til låten

Röyksopp hevder at Torbjørn Brundtland skapte «Lift» alene den gang på 90-tallet. Han kan verken anses som produsent, musiker eller opphavsmann på låten krangelen grunner i.

Rune Lindbæks advokat Marius Øvrebø-Engemoen holder nå sitt innledningsforedrag. Han vil argumentere for at Röyksopp tar feil.

– Han er komponist, utøvende kunstner og tilvirker under innspilling av låten «Lift», sier Øvrebø-Engemoen i retten.

Drum Island avsluttet samarbeidet i 1997, etter kort tid og en krangel.

– Lindbæk er klar på at låten var ferdig innspilt og laget før de gikk hver til sitt, sier Lindbæks advokat.

– Løgn fra Röyksopp

NRK treffer Rune Lindbæk i den første pausen i rettssaken. Han svarer slik på påstandene i motsøksmålet til Brundtland og Berge.

– Det er jo løgn. Vi har laget cirka 60–70 låter sammen og har sittet ved siden av hverandre i tusenvis av timer og laget musikk, sier han til NRK.no.

Han sier at han ser frem til å bli ferdig med saken og at han tror de tre kan være venner i fremtiden.

– Dette har vært en lang prosess over mange år, der det meste har skjedd utenfor offentlighet. Det er bare den siste delen av saken som har foregått i offentligheten, og dette burde være ordnet nå.

– Angrer ikke på samarbeidet

– Hvordan er det å være i retten?

– Det er høyst uvanlig. Jeg er vant til å sitte i studio.

– Er det ubehagelig?

– Det har vært ubehagelig i mange år. Nå skal det bare bli greit å bli ferdige.

– Angrer du på samarbeidet med Brundtland?

– Nei, vi har hatt det kjempeartig.

– Vil dere være kompiser etter dette?

– Ja, vi skal prøve å bli enige.

Lite penger for Lindbæk

En rekke musikere skal vitne i rettssaken mellom de tre tromsøværingene. Det skal spilles av lydfiler i retten, og musikksakkyndige skal lytte og avgjøre om «Lift» er for lik Röyksopps «A higher place».

Albumet Melody A.M. solgte over en million plater. Retten har allerede avgjort at store deler av det økonomiske kravet til Lindbæk er foreldet, og at han kun kan kreve økonomisk kompenasjon for pengene «A higher place» har tjent siden 2009.

Lindbæk sier til NRK i dag at saken ikke handler om penger, men at han først og fremst vil stå oppført som opphavsmann til «A higher place».

Det er satt av fem dager til rettssaken.