Hopp til innhold

Politimesteren anmeldt til spesialenheten

En polititjenestemann i Bergen har anmeldt både politimesteren og lederen for påtaleenheten i Vest politidistrikt for grov uforstand i tjenesten.

Kaare Songstad

ANMELDT: Spesialenheten for politisaker skal nå undersøke om politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt gjorde det riktige ved å prioritere ned den såkalte Osen-saken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Det er etterforskningen av den såkalte Osen-saken som gjør at politimannen Kenneth Berg har anmeldt politimester Kåre Songstad og leder av påtaleenheten, Gunnar Fløystad til Spesialenheten.

– Vi opplever at det var mangelfull etterforskningsledelse, en mangelfull etterforskningsplan, manglende ressurssetting og manglende kvalitetssikring av oppgaver, sier Bergs advokat Birthe Eriksen til TV 2.

Varslet om saken i fjor

Gunnar Fløystad, politiet i Bergen

ANMELDT: Også Gunnar Fløystad, som er leder for påtaleenheten i Vest politidistrikt, er anmeldt for grov uforstand i tjenesten.

Foto: Anette Berentsen / NRK

Forretningsmannen Reidar Osen skal ha blitt overfalt og mishandlet av tre maskerte menn som krevde ham for penger i desember 2015.

Etter fire ukers intens jobb for å finne de ukjente gjerningsmennene, ble etterforskningen trappet ned. Kenneth Berg var den eneste etterforskeren som fikk jobbe videre med saken.

Berg valgte for et år siden å sende inn et varsel om ledelsens manglende prioritering av saken. Berg mener også det ble gjort feil i starten av etterforskningen.

– At saken er sendt til Spesialenheten henger sammen med et alvorlig varsel Berg leverte i fjor der han avdekket en rekke feil og mangler knyttet til situasjonen han befant seg i som etterforsker i Osen-saken. Han har ikke opplevd at varselet er blitt tatt tilstrekkelig på alvor, og da har han forfulgt varselet på denne måten, forklarer hun til NRK.

Vest politidistrikt opplyser til NRK at de ikke ønsker å kommentere saken.

Skal granske saken

Advokat Birthe Eriksen sier de har valgt å anmelde de to polititoppene for ikke å ha fulgt opp Riksadvokatens instrukser etter den såkalte Monika-saken i 2011.

– Det ser ut som de feil og mangler Berg avdekket i varselet, ligner mye på de feil og mangler som ble avdekket etter Monika-saken, sier Eriksen.

Halvor Hjelm-Hansen i Spesialenheten for politisaker bekrefter overfor TV 2 å ha mottatt anmeldelsen, og sier de vil undersøke saken.

– Det kan gå noen uker før vi bestemmer oss for å etterforske saken eller ikke, sier Hjelm-Hansen.

Eriksen og hennes klient avventer nå etterforskningen fra Spesialenheten.

– Det som blir viktig er å få en klar avgjørelse og vurdering av om det som skjedde i den saken er akseptabelt eller ikke, sier hun.