– Politimannens sønn er sentral

Politimannen ble koblet til den store overgrepssaken «Dark Room» fordi politiet mener sønnen hans var sentral i nettverket. Sønnen blir framstilt for varetektsfengsling i dag.

Tre ansatte i Operasjon Dark room

DARK ROOM: Fra dette lokalet har bergenspolitiet ledet etterforskningen av Dark Room-saken. Den siste pågripelsen i saken skjedde i helgen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Da politiet fredag slo til mot flere adresser i Hordaland, blant annet hjemmet til polititjenestemannen, ble hans sønn pågrepet der.

Sønnen skal ha vært sentral i det nettverket som har delt overgrepsmateriale på nett.

Ifølge politiet er han svært datakyndig. Han skal også ha delt informasjon til andre om hvordan de skulle skjule digitale spor for unngå å bli tatt.

Politimannens sønn blir fremstilt for varetektsfengsling mandag.

Fri etter avhør

Samtidig er også den erfarne polititjenestemann i Vest politidistrikt siktet for å ha hatt befatning med bilder som viser overgrep mot barn.

Ifølge BT skal hans navn ha dukket opp da politiet etterforsket sønnen i operasjonen politiet kaller «Dark Room», der 51 personer hittil er siktet.

Politiet har ransaket politimannens bolig og fritidsbolig i løpet av helgen.

Han ble avhørt i nesten tre timer på politihuset i Bergen søndag, sammen med sin forsvarer Vegard Austgulen. Avhøret ble avsluttet ved 20-tiden, og politimannen ble da sluppet fri.

– Vi har gjort beslag hjemme hos siktede, slik at vi ikke oppfatter at det er noen bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat Stian Eskeland i Sør-Vest politidistrikt til VG.

Han beskriver omfanget av overgrepsbilder mannen er siktet for å ha skaffet seg tilgang til, som relativt lite.

Ikke svart på skyldspørsmålet

I avhøret ble politimannen bedt om å forklare seg om nettbruken sin de siste årene.

– Han har avgitt en fri forklaring, men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld. Det er vanskelig så lenge han ikke er blitt forelagt hvilke konkrete straffbare forhold han angivelig har utført, sier Austgulen.

– Han opplever siktelsen som et hardt slag, og forstår ikke hvorfor han er siktet. Det er belastende å ha en slik siktelse hengende over seg på grunn av det arbeidet han har.

Av habilitetshensyn etterforskes saken mot politimannen av politiet i Sør-Vest politidistrikt.

Begrenset tilknytning

Politiet har opplyst at politimannen har hatt en svært begrenset tilknytning til nettverket som er avslørt.

Påtaleleder Gunnar Fløystad sa på politiets pressekonferanse søndag at polititjenestemannen ikke er mistenkt for å ha hatt noen rolle i komplekset «Dark Room»-etterforskningen har avdekket.

– Så langt har vi ikke opplysninger om at politimannen er en del av vårt sakskompleks.

Politiets pressekonferanse om Dark Room

TILKNYTNING ELLER IKKE: Politiet mener den siktede politimannen kan knyttes direkte til overgrepsmateriale, men på pressekonferansen søndag ble han ikke tillagt noen rolle i overgrepsnettverket.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Politiadvokat Stian Eskeland i Sør-Vest politidistrikt sier likevel at de mener å kunne knytte politimannen direkte til databeslag der det er funnet materiale som fremstiller overgrep mot barn.

– Men slik den nå fremstår, er saken hans av en annen alvorlighetsgrad enn andre saker i «Dark Room», sier Eskeland til BT.

Politisønnen nekter skyld

Jostein Alvheim representerer polititjenestemannens sønn.

– Min klient har vært i ett avhør og har ikke erkjent straffskyld, sier forsvareren til BT. Han vil ikke å kommentere saken ytterligere.