Hopp til innhold

4500 ukrainere i registreringskø – politiet fortviler

Minst 9000 ukrainere har ankommet Norge de siste ukene. Av de er bare halvparten registrerte asylsøkere. Nå øker politiet kapasiteten.

Frode Hersvik, seksjonsleder Vest politidistrikt

JOBBER PÅ SPRENG: På Thon hotell Bergen Airport kommer det i snitt mellom 50 og 60 ukrainske flyktninger om dagen. Seksjonsleder for utlendingskontroll, Frode Hersvik, i Vest politidistrikt, forteller at de jobber på spreng for å få kontroll på situasjonen.

Foto: Linnea Skare Oskarsen / NRK

– Det er hektiske dager. Vi jobber så raskt som mulig for å hjelpe så mange som mulig, sier seksjonsleder for utlendingskontroll, Frode Hersvik, i Vest politidistrikt.

Han leder registreringen av asylsøkere i Bergen.

Inne på et venterom sitter familier og venter på sin tur i kjelleren på Thon Hotell ved Bergen lufthavn. På gulvet ligger et barn på magen og leker med et bilsett.

Daglig kommer det mellom 50 og 60 ukrainske flyktninger hit for å registrere seg, men frem til nå har politiet kun tatt imot 20 i døgnet.

Det har så langt resultert i at over 400 står på venteliste bare i Bergen.

Totalt i Norge står 4500 ukrainere i kø for å søke asyl, kunne sjef i Politiets utlendingsenhet, Arne Jørgen Olafsen, fortelle på en bressebrief torsdag.

2500 av desse oppholder seg på Østlandet. De aller fleste bor på hotell eller i private hjem.

Norske politidistrikt oppbemanner nå kraftig for å prøve få kontroll på situasjonen.

To barn leker på gulvet mens de venter på at foreldrene skal søke asyl i Bergen.

VENTER: To barn leker på gulvet mens de venter på at foreldrene skal søke asyl. De er to av mellom 50 og 60 ukrainske flyktninger som kommer til Thon Hotell Bergen Airport hver dag.

Foto: NRK Vestland

Øker kapasiteten

Utlendingsdirektoratet anslår at det kan komme 30 000 ukrainske flyktninger til Norge i år.

Minst 9000 ukrainere har allerede ankommet Norge de siste ukene, ifølge politiet. Av de er halvparten registrert, mens halvparten fremdeles står i kø.

Det har ført til et voldsomt press på det nasjonale ankomstsenteret i Råde – der alle som søker asyl som hovedregel møter opp. Derfor bestemte regjeringen at også norske politidistrikt skal ta imot og registrere ukrainske flyktninger.

Før ordningen trådte i kraft 16. mars, hadde politidistriktene rundt om i Norge hatt fire dager å snu seg rundt på.

Det har ført til store bemanningsutfordringer flere steder i landet.

Ifølge operativ leder for utlendingskontroll i Sør-Vest politidistrikt, Bjørnar Snilsberg, kan det ta opp til en hel dag å registrere en eneste flyktning.

Nå melder politiets utlendingsenhet om oppskaleringer:

– Vi jobber med å få unna flere søknader per dag. Nå har vi en kapasitet på 400. Målet er 1000, sier Olafsen.

PU-sjef Arne Jørgen Olafsen

Sjef for politiets utlendingsenhet, Arne Jørgen Olafsen, sier de jobber for å registrere opp mot 1200 asylsøkere daglig.

Foto: SIMON SOLHEIM / SIMON SOLHEIM

– Skal gjøres forsvarlig

Ifølge Olafsen har politiets utlendingsenhet (PU) hatt gode planer for masseankomster av flyktninger. Men planene har tatt utgangspunkt i maks 300 nye flyktninger per dag.

– Det er adskillig flere som har kommet nå, sier Olafsen og legger til at UD sammen med de åtte distriktskontorene har registert rundt 400 søkere daglig de siste ukene.

Samtidig har PU og politidistriktene økt kapasiteten. Nye rutiner er innført og 250 nye medarbeidere er ansatt i PU, der 200 kommer internt fra politiet og 50 er nyansatte.

– Vi har som mål å ta imot flyktningene på en anstendig og god måte. Samtidig skal vi gjøre jobben vår som politi forsvarlig. Slik kan vi også ta ivareta sikkerheten i Norge, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Kommer det flere enn de 30 000 ventede vil PU og Politidirektoratet vurdere å etablere et nytt ankomtssenter på Østlandet. Da kan det bli aktuelt å ansette ytterlige 300 personer.

– Da vil vi se på alle muligheter for ansettelse. De fleste vil være politi, men vi vil også vurdere studenter eller pensjonister om det blir behov, sier politidirektøren.

Vil jobbe

Politiet på Bryne i Rogaland er allerede i gang med å tredoble kapasiteten sin.

For familien Vyshniak gikk det greit etter forholdene tirsdag. De kom klokken ni om morgenen og klokken 11 var det kun mor Olena som ikke var blitt registrert.

– Det viktigste for oss er å få barnehageplass til barna, og etterpå så ønsker vi å jobbe, sa faren i familien Andrii Vyshniak.

Over 10 millioner ukrainere har så langt flyktet fra krigen, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Den ukrainske familien Vyshniak registrerte seg tysdag på politistasjonen på Bryne. Dei kom klokka ni om morgonen, NRK reiste klokka 11. Då var dei framleis ikkje ferdige med registreringa.

Den ukrainske familien Vysnhiak registrerte seg tirsdag på politistasjonen på Bryne i Rogaland.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Mål om 100 per dag

For å forsøke å få bukt med køen i Bergen, skal politiet nå oppskalere med 25 ekstra sett med hender.

Selv om det vil føre til en dobling av kapasiteten, vil trolig ikke politiet klare å ta imot alle som kommer.

De fleste har heller aldri jobbet med asylregistrering før.

Målet er 100 registreringer om dagen neste uke. Fra torsdag håper de å klare 40.

– Vi aner ikke hvor mange som kan komme, så vi ser at det kommer til å være ressurskrevende over ganske lang tid uten å vite sluttdatoen. Utfordringen er å holde mannskapene motiverte og få inn nye som får riktig opplæring, slik at kvaliteten på asylregistreringen blir slik den skal være, sier Hersvik.

De økte politiressursene vil hentes fra andre stillinger i Vest politidistrikt.

– Det kommer jo til å gå utover andre tjenestetilbud i Vestland?

– Ja, midlertidig vil det gjøre det. Signalet fra Politidirektoratet er at det er greit. Asylregistrering er førsteprioriteten, sier Hersvik.