Hopp til innhold

Politiet er lite begeistret for Magnus sitt klatrestunt

Mange reagerer sterkt på Magnus Midtbøs klatring på Trolltunga. Politiet frykter smitteeffekt, men Røde Kors tar 27-åringen i forsvar. – Han må få utøve sporten sin.

Sverre Molven og Magnus Midtbø på Trolltunga

FORSVARER KLATREREN: Magnus Midtbø får kritikk etter klatrestuntet på Trolltunga, men forsvares av den lokale Røde Kors-lederen, som ofte rykker ut på redningsoppdrag ved turistmålet. – Dette er noe annet enn vanlige folk som gjør idiotiske ting. Folk må bruke gangsynet sitt og se at dette ikke er noe alle kan prøve seg på, sier Sverre Molven.

Foto: JAN VINCENT KLEINE / @MAGMIDT / privat

«Trolltunga treng ikkje denne typen "reklame"».

«Det er nettopp slike idiotiske stunts alle er enige om IKKE skal vises hverken i markedsføring eller media!».

«Røde Kors i Tyssedal og Odda har nok å gjøre».

Det er et lite knippe av en rekke kritiske Facebook-kommentarer etter at NRK omtalte Magnus Midtbø sitt klatrestunt på Trolltunga i Odda.

Tirsdag kveld hang 27-åringen 700 meter over Ringedalsvatnet fra det populære turistmålet. «Gir beina mine en sårt tiltrengt pause», skrev Midtbø da han fredag delte bildet på Instagram.

– Kantene var veldig skarpe. De kutter veldig lett tauet. Men det var ikke spesielt skummelt, sa Midtbø til NRK.

Politiet: – Å, herlighet!

27-åringen har fått flere positive reaksjoner på bildet. I motsetning til kommentarene på NRKs Facebook-sider, der enkelte, blant mange «idioti»-kommentarer, mener politiet må gripe inn og bøtelegge klatreren.

Men det har de ikke adgang til, ifølge Kjersti Eidsnes, operasjonsleder i Vest politidistrikt.

– Sånn umiddelbart kan jeg ikke se at dette er noe ulovlig, sier Eidsnes, etter først å ha utbrutt følgende da hun fikk se bildet:

– Å, herlighet!

Selv om klatringen ikke er ulovlig, frykter Eidsnes smitteeffekten.

– Min første tanke er at når slike bilder spres, kan noen få gode ideer, og prøve å overgå hverandre i «spreke» stunts, sier operasjonslederen.

Magnus Midtbø Trolltunga

HENGER HØYT: Fra Trolltunga er det rundt 700 meter ned til Ringedalsvatnet.

Foto: Jan Vincent Kleine / @magmidt

Ny rekord i redningsoppdrag

Røde Kors venter nok en årsrekord i antall redningsaksjoner ved Trolltunga. Fredag kom årets tolvte oppdrag, mot 22 i hele fjor.

– Vi er på vei inn i høysesongen nå, og får nok en økning totalt sett, sier Sverre Molven, leder for Odda Røde Kors Hjelpekorps.

Også torsdag måtte nødetatene rykke ut. Det meddelte Vest politidistrikt med dårlig skjult oppgitthet:

Laster Twitter-innhold

Operasjonsleder Eidsnes påpeker at de fleste som må reddes, befinner seg på vei opp eller ned, ikke på selve Trolltunga.

Sverre Molven

MER ALVORLIGE OPPDRAG: I tillegg til at antallet øker, forteller Odda Røde Kors-leder Sverre Molven at det også er mer alvorlige oppdrag i år enn før. – Etter det kom mobildekning, er det først og fremst nødsentralene som får pågangen, og oppdragene vi blir sendt ut på er mer reelle, sier Molven.

Foto: Privat

– Men med tanke på hvor mange redningsaksjoner det har vært, synes jeg folk skal ta bildene oppå Trolltunga – ikke under, sier hun.

– Må få utøve sporten sin

Turismen til Trolltunga er mer enn tredoblet på to år. Molven i Røde Kors påpeker at man i Odda er bevisste på ikke å bruke bilder som det Midtbø har delt rettet mot turister.

– Det er for å hindre at folk som ikke i stand til det, skal prøve seg på den typen ting.

Molven ønsker imidlertid ikke å kritisere den 27 år gamle klatreren fra Bergen.

– Han er profesjonell, og må få utøve sporten sin. Dette er noe annet enn vanlige folk som gjør idiotiske ting. Folk må bruke gangsynet sitt og se at dette ikke er noe alle kan prøve seg på, sier Røde Kors-lederen.