Hopp til innhold

Kraftige reaksjoner etter pågripelse av kirkeasylanter – pastor anmelder politiet

Full uenighet om politiet hadde lov å ta seg inn i frikirkens bygg for å hente ut afghansk familie. Sylvi Listhaug nekter å kommentere saken.

Betania, menigheten Nytt Liv Sunnhordland

– IKKE EN KIRKE: Politiet mener menighetens bygg ikke kan kalles kirke eller bedehus. Pastoren er rykende uenig.

Foto: Nytt Liv / Frank Håvik

Fredag morgen ble en afghansk familie med tre små barn i kirkeasyl i Fitjar kommune hentet av politiet. Politiet knuste en rute og brøt seg inn i lokalet.

Familien har tre barn, alle er under seks år, og påberoper seg kirkeasyl.

Bygningen familien oppholdt seg er kjent som bedehuset Betania i Øvrebygda i Fitjar. Den er drevet av menigheten Nytt liv Sunnhordland.

Pastor i kirken, Frank Håvik, sier han nå vil anmelde Politiets utlendingsenhet (PU) til Politiets spesialenhet for deres fremferd i saken.

– De har brutt seg inn i et hus uten å vise frem noen form for ransakelsesordre, sier Håvik.

Samtidig er det full splid om bygget menigheten oppholder seg kan kalles et kirkelokale.

Politiet brøt seg inn og tok familie i kirkeasyl

REAGERER: Det vakte sterke reaksjoner på Fitjar etter at politiet knuste en rute i denne døren for å ta seg inn. F.v. Geir Vik, Reidun Vik, Frode Sunnhordvik, Marit Janne Sunnhordvik, Alf Helland, Kristin Håvik og Frank Håvik.

Foto: Kjetil Rydland / Stord24

Er bygget en kirke?

Justisdepartementet har hatt som praksis at det vanligvis ikke er aktuelt for politiet å gå inn i kirker og bedehus for å hente utlendinger med makt som skal sendes tilbake til hjemlandet.

Men i Fitjar mener politiet bygget ikke kan kalles et kirkerom eller et bedehus. Det reagerer menigheten på, og får støtte av Fitjar kommune.

Hos kommunen er eiendommen regulert til «offentlig/privat tjeneste», det vil si at det ikke er regnet som en bolig. I eiendomsregisteret (den såkalte matrikkelen) er både eiendommen og bygningen hver for seg registrert som «bedehus/menighetshus», får NRK opplyst.

Pastor Håvik er krystallklar på at bygget er og har alltid vært et kirkebygg.

– Vi sender inn papir nå til Politiets utlendingsenhet som bevis på at dette bygget er regulert som et kirkebygg, sier Håvik.

Biskop i Bjørgvin Halvor Nordhaug er svært opprørt over at politiet har hentet en afghansk familie ut av kirkeasyl.

– Det er mye jeg reagerer på. For det første er det svært kritikkverdig at politiet ikke respekterer kirkeasylet. Det er et brudd på den praksisen som har vært, og på retningslinjene fra Justisdepartementet, sier Nordhaug til NTB.

,

Dør brutt opp etter politiets aksjon mot kirkeasylanter

BRØT SEG INN: Pastoren har anmeldt politiet for skadene de påførte bygget i aksjonen.

Foto: Kjetil Rydland / Stord24

Listhaug informert i forkant

PU mener at bygningens funksjon har vært en bolig for asylfamilien siden april 2017.

– Vår vurdering er at den aktuelle bygningen ikke er et bedehus, men en bygning eid av en frimenighet, der funksjonen den siste tiden har vært oppholdssted for de fem personene som i dag ble pågrepet. Derfor er vår vurdering at huset ikke omfattes av Justisdepartementets retningslinjer, sier Jan-Fredrik Senum, fungerende avdelingsleder ved juridisk avdeling i PU.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ble varslet i forkant av aksjonen, opplyser Justisdepartementet til NTB. Hun vil ikke kommentere saken overfor NRK.

justisminister Sylvi Listhaug

INGEN KOMMENTAR: Listhaug henviste til Politiets utlendingsenhet for en kommentar da NRK tok kontakt.

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon

– Unødvendig makt

– De kunne tatt kontakt på dagtid, og gjort det på en stille og rolig måte hvis de hadde lovlig hjemmel. Og det var ikke slik at de banket på døren. De knuste den, sier Håvik.

Saken har også vakt oppsikt på Stortinget.

Karin Andersen

MAKTMISBRUK: – Å bruke politiet mot barnefamilier bør kun gjøres når det er til barnets beste og hvis det er akutte nasjonale interesser på spill, sier Karin Andersen (SV), leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomite.

Foto: NRK

– Det er ingenting i saken som kan rettferdiggjøre en slik brutal aksjon mot barn og å bryte kirkeasylet, sier SVs Karin Andersen, leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomite.

– Regjeringen viser ingen hemninger når det gjelder å bruke unødvendig makt mot flyktningfamilier. En slik aksjon vil skremme og skade barna og det har vi ikke lov til, sier Andersen.