Ønsker å gi råd til Barack Obama

14 år gammel klimaaktivist fra Bergen er klar for toppmøtet i Paris. Der skal han fortelle USAs president hvordan han skal redde verden.

Oppdrag Nansen

KLARE FOR PARIS: (Fra v.) Johannes Breivik, Johanne Jerijærvi, Erika Gjelsvik og Elias Damli tar toget til Frankrikes hovedstad for å delta i klimasamtaler sammen med toppledere fra hele verden.

Foto: Ole Kaland / NRK

Elias Damli fra Bergen er en av fire ungdommer som dro til Nordpolen med «Oppdrag Nansen», og fikk se klimaendringene på nært hold. Nå har han og kameratene satt seg et hårete mål, nemlig å påvirke verdens statsledere under klimatoppmøtet.

– Hva er så viktig med klimatoppmøtet?

– Der vil vi fortelle dem vårt budskap, nemlig at det er barna som skal overta verden når de eldre har blitt gamle og gått bort. Vi må si til dem at vi har sett isen smelte, og at det haster med å gjøre noe, sier 14-åringen til NRK.

Elias Damli

UNG AKTIVIST: Elias Damli.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

– Vil pushe verdenslederne

Han mener statslederne må bli enige om en klimaavtale som bestemmer hvor mye CO₂ hvert land har lov å slippe ut.

– Det er komplekst å få til, men vi har tenkt å hjelpe dem, og pushe på, forsikrer den unge miljøforkjemperen.

Erna Solberg har lovet å treffe den unge gjengen i «Oppdrag Nansen». Nå setter de alle ressurser inn for å få til en lignende avtale med Barack Obama, noe NRK tidligere har omtalt.

– Vi har veldig lyst til det! Da når vi ut til hele verden, sier Elias til NRK.

President Barack Obama

TIL PARIS: USAs president Barack Obama.

Foto: John Moore/Getty Images / AFP

Dette har han lyst å si

– Hva vil dere si til Erna Solberg og Barack Obama?

– Vi har lyst å si til dem at vi har mange barn med oss, som mener det samme som oss, sier han, og legger til at over 15.000 har engasjert seg på nettsiden «Meet the Kids» på NRK.

– Tror du at de vil høre på noen som er så unge som deg?

– Ja. Det er mulig de tror vi har litt lite kompetanse, men når vi har mange med oss, og er godt forberedt, er vi verdt å høre på! Jo tidligere man starter klimaarbeid, jo bedre blir man, sier Elias.

En av hobbyene til bergenskaren er å forske og eksperimentere, og han har blant annet funnet opp en maskin som kan lage hydrogen.

MeetTheKids