Hopp til innhold

– Jeg er den moralske gullvinneren i OL

Nå skal IOC gå gjennom dopingprøver fra Beijing-OL på ny. Kappgjenger Kjersti Tysse Plätzer er ikke i tvil om hva resultatet bør bli.

OLY-2008-ATHLETICS-20KM-WALK

2008: Kjersti Tysse Plätzer ligger utslitt i målområdet i Beijing etter å ha kommet i mål som nummer to på 20 kilometer kappgang. – Jeg hintet om juks allerede etter målgang da, sier hun i dag.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Denne uken kom nyheten om at den internasjonale olympiske komité (IOC) skal analysere hundrevis av nedfryste dopingprøver fra OL i Beijing på ny.

Med nye metoder skal man finne ut om utøvere brukte ulovlige stoffer under de olympiske lekene i 2008. For Kjersti Tysse Plätzer kan det bety at hun rykker opp fra sølvplass til olympisk mester på 20 kilometer kappgang.

– Dette er en mulighet for meg til å få gullet, sier hun til Sporten.com.

Plätzer kom på andreplass bak russeren Olga Kaniskina, som allerede er avslørt for doping i perioden 2009–2013 og har blitt fratatt to VM-gull.

BAKGRUNN: Russisk dopingskandale kan gi norske gull

Gull syv år etter?

Elisa Riguado, Olga Kaniskina og Kjersti Tysse Plätzer

Kjersti Tysse Plätzer jublet stort for sølvet i 2008. Nå er gullvinner Olga Kaniskina (i midten) fra Russland tatt for doping i alle årene etter OL. Til venstre bronsevinner Elisa Riguado.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

Avdekker de nye analysene også doping i Beijing vil Plätzer kunne ta gullet, syv år etter at hun gikk i mål på. Hun er ikke i tvil om hvem som egentlig vant.

– Ja, jeg er den moralske vinneren, fordi Kaniskina var en del av et system som har drevet med systematisk doping. Hun har avvik etter 2008 og hun gikk ikke noe seinere i 2006–2008 enn i den perioden hun har vist avvik, sier Plätzer til nettstedet.

Det er ikke første gang kappgangeren fra Os antyder at Kaniskina ikke fortjente gullet. Da avsløringene om Kaniskina kom til overflaten i januar, fortalte hun at på ingen måte var overrasket.

LES MER: Plätzer fant brukte sprøyter i søpla før løp

– Jeg hintet vel om mine tanker rundt dette allerede etter målgang i Beijing. At jeg var best av de andre, og at det ikke var mulig å slå henne når man ønsker en ren og fair idrett, sier Tysse Plätzer til Sporten.com.

Kan teste til 2018

Hun har også fjerdeplasser fra EM i 2006 og VM i 2007 som kan bli bronsemedaljer dersom den russiske kappgjengeren blir fjernet fra resultatlistene.

IOC har lagret dopingprøver fra helt tilbake til 2004. Før var det bare mulig å reteste prøver åtte år tilbake i tid, men nye bestemmelser gjør at det nå går an å teste ti år tilbake i tid. Det betyr at prøver fra Beijing-OL kan testes helt fram til 2018.