Hopp til innhold

Vikingskattene tilbake på museet: – Vi gav aldri opp å få dem tilbake

En fjerde mann er tatt etter tyveriet av 400 vikingskatter fra Universitetsmuseet i Bergen. Museet har startet jobben med å sette skattene tilbake på plass.

Gjenstander tilbake til universitetsmuseet

HJEMME IGJEN: Gjenstandene har kommet tilbake til universitetsmuseet, hvor de er i full gang med å sette dem tilbake på plass.

Foto: Elise Farestveit / NRK

Dermed er fire personer så langt siktet etter innbruddet på Universitetsmuseet, der 400 gjenstander fra vikingtiden ble stjålet.

Politiadvokat Linn Revheim ønsker ikke å kommentere relasjonen til de fire siktede, men sier at mannen som fengsles i dag ikke har vært med på selve innbruddet.

Mannen i starten av 50-årene er siktet for grovt heleri.

– Politiet har funnet gjenstander hjemme hos ham, sier Revheim.

Videre forteller hun at opplysninger fra avhør av de andre siktede har resultert i at mannen varetektsfengsles.

I retten vedgikk mannen straffskyld for heleri. Han ble fengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon.

Fant deler av skatten

Tirsdag ble to menn i 40-årene pågrepet. De skal tilhøre et rusmiljø i Bergen, får NRK opplyst.

Skatten funnen i IKEA-pose

FANT TYVGODS: Store deler av vikingskatten ble funnet i en leilighet i Bergen etter politiets aksjon.

Foto: Universitetsmuseet i Bergen

Under aksjonen fant politiet to tredjedeler av vikinggjenstandene som ble stjålet. Cirka 100 gjenstander, deriblant flere i gull, var fortsatt savnet.

Setter skattene tilbake

Instituttleder, Asbjørn Engevik, ved Universitetsmuseet sier siden skattene ble stjålet har de prøvd å holde motet oppe.

Vikingskatter tilbake på museet

RESTAURERER: Arbeidet med å se over og sette skattene tilbake er i full gang.

Foto: Elise Farestveit / NRK

– Vi gav aldri opp håpet om å få dem tilbake, sier Engevik.

Nå er museet i full gang med å sette skattene tilbake, selv om noen av skattene har vært gjennom en ganske hard medfart.

– Det er for tidlig å si hvor store skadene er, men mye kan repareres. De tingene som er mest ødelagt er en større utforing, særlig der deler er blitt knekt av, sier Engevik.

Politiet vurderer nå om en eventuelt tiltale skal inneholde ødeleggelse av kulturminne eller gjenstander som har historisk verdi.

– Det vil vi vurdere når tiltalen eventuelt skal tas ut, det vil i så fall være straffeskjerpende, sier politiadvokat Revheim.

Meldte seg

Politiets aksjon ble utløst av at en mann i oktober meldte seg på politihuset i Bergen og fortalte at han hadde deltatt i innbruddet.

Avhøret av mannen førte til pågripelse av to andre onsdag denne uken. Etter det NRK får opplyst, ble store deler av skatten funnet hjemme hos den eldste av de to. Han er siktet for heleri.

Den andre som ble siktet denne uken, skal være pekt ut som deltaker i tyveriet. Politiet tror han fraktet skatten til leiligheten til den andre siktede.

De to ble torsdag varetektsfengslet. Mannen som meldte seg for politiet, får fremdeles oppfølging av helsevesenet, får NRK opplyst fredag.

Politiadvokat Linn Revheim og forsvarer Kathrine Liland.

FENGSLET: Politiadvokat Linn Revheim og forsvarer Kathrine Liland.

Foto: Elise Farestveit / NRK