Hopp til innhold

Tyvene limte og sagde i tusen år gamle vikingskatter

BERGEN (NRK): Mange av gjenstandene som ble stjålet fra Universitetsmuseet er skadet etter å ha fått svært hard medfart.

Vikingskatt: Angelsaksisk smykke fra Hardanger, påmontert annet savnet materiale.

TRIST SYN: Angelsaksisk smykke fra Hardanger, påmontert annet savnet materiale.

Foto: Universitetsmuseet i Bergen

Til sammen fire personer er så langt siktet for tyveriet. Tre av dem er varetektsfengslet. Flere av dem skal tilhøre et rusmiljø i Bergen.

To tredjedeler av vikinggjenstandene som ble stjålet er kommet til rette. Cirka 100 gjenstander, deriblant flere i gull, er imidlertid fortsatt savnet.

– Det er ikke noe kjekt å se hva gjenstandene har vært gjennom. Selv tar vi jo på dem med hansker av plast for å bevare dem så godt som mulig. sier leder ved kulturhistorisk avdeling ved Universitetet i Bergen, Asbjørn Engevik.

Blant annet skal et smykke fra Hardanger ha fått limt på seg deler fra et annet historisk funn fra Vik i Sogn, skriver Bergens Tidende.

Les også: Vikingskattene tilbake på museet: – Vi gav aldri opp å få dem tilbake

Den kulturhistoriske verdien intakt

Selv om mange av skattene har fått skader sier Engevik at den historiske verdien ikke er ødelagt.

– Den kulturhistoriske verdien er der fortsatt, men tyveriet har gått utover den visuelle verdien. Mange av gjenstandene ser jo ikke like flott ut som de en gang gjorde, sier Engevik.

Han forteller at siden de fikk tilbake gjenstandene har de jobbet på spreng for å kartlegge hva de har fått tilbake og skadeomfanget på gjenstandene.

En av skattene som har kommet tilbake, mangler en bit

MANGLER EN BIT: En av gjenstandene som er kommet til rette.

Foto: Universitetsmuseet i Bergen

– Det vi gjør nå er i hovedsak å se hva vi faktisk har. Det er jo flere biter her, så vi prøver å se hva som hører sammen og skal lage en oversikt over dette.

Asbjørn Engevik sier de nå er i dialog med politiet om de manglende gjenstandene.

– Når oversikten over det vi har fått er ferdig ender vi opplysningene til politiet, slik at etterforskningen blir lettere.

Kan pågripe flere

Politiadvokat, Linn Revheim, sier til NRK at politiet prioriterer saken og nå arbeider med å finne de manglende gjenstandene.

– Etterforskningen fortsetter og målet er selvfølgelig å finne resten av skatten. Det er ikke utelukket at vi pågriper flere, men vi har ikke noen konkrete mistanker, sier Revheim.

Når det gjelder skattene som ikke har kommet til rette, kan hun opplyse om at det krever litt mer arbeid.

– Vi har ingen konkrete tips å gå etter, men jobber med saken.

Skatten funnen i IKEA-pose

SKATTENE: Slik så det ut da vikingskattene ble levert tilbake.

Foto: Universitetsmuseet i Bergen