Hopp til innhold

Ny Dark Room-tiltale: – Mann foreslo overgrepsoffer og ga kontaktinfo

Småbarnsfaren i 20-årene skal ha delt kontaktinformasjon til en mindreårig jente som ble offer i en av de mest alvorlige Dark Room-sakene. Nå er han tiltalt for dette og flere seksuelle overgrep.

Dark room

«OPERASJONSSENTRALEN»: På operasjonsrommet på politihuset i Bergen har 25 personer jobbet med operasjon «Dark Room» i ti måneder.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Småbarnsfaren i 20-årene må i april møte i Sør-Trøndelag tingrett, tiltalt for flere seksuelle overgrep i Dark Room-saken.

Tiltalen ble offentliggjort i dag. Den kobler mannen med den første mannen (24) som ble tatt i Dark Room-saken og viser hvordan de skal ha samarbeidet om overgrep mot barn. 24-åringen ble i november dømt til tre år og åtte måneder i fengsel.

Den nye Dark Room-tiltalen inneholder seks forhold mot mannen i 20-årene. Han er student og bosatt i Trondheim.

Ifølge tiltalen har de to delt bilder og videoer. Den tiltalte skal også ha gitt den domfelte mannen kontaktinformasjon til en mindreårig jente. Ifølge tiltalen førte dette til at jenta ble et av overgrepsofrene fra saken mot 24-åringen.

Hadde kontakt på nett i mange år

I dommen fra november kommer det frem hvordan de fikk kontakt. Den sier at de har hatt kontakt på internett i flere år, siden 24-åringen var 16 år. Her skal de ha delt fantasier om mindreårige.

Mannen i 20-årene er også tiltalt for seksuell omgang med barn under 16 år. Mannen skal ha hatt samleie med en mindreårig jente på hoteller i Bergen i 2011.

Han skal også ha chattet med flere barn, hvor han blant annet har bedt dem om å kle av seg. I tillegg skal han ha oppbevart tusenvis av bilder og ni timer film som viser seksuelle overgrep mot barn, deriblant grove seksuelle overgrep med barn ned i ettårsalderen.

Småbarnsfaren står også tiltalt for å ha utvekslet 57 bilder og videoer med den overgrepsdømte 24-åringen.

– Han vil bli ferdig med saken

Den tiltalte er i utlandet, og forsvarer Leif Strøm sier han ikke vet hvordan klienten stiller seg til tiltalebeslutningen. Det er gått to uker siden tiltalen ble tatt ut. Mannen er likevel kjent med innholdet fra siktelsen og han har ikke forsøkt å bortforklare noe, sier forsvareren.

– Han har vært innstilt på å erkjenne det han nå er tiltalt for. Han har forklart seg og opptrådt veldig åpent. Mitt inntrykk er at han ønsker å bli ferdig med dette, sier Strøm.

– Han er tvilende til riktigheten av akkurat det at han skal ha medvirket til en annen sine overgrep, sier forsvareren.

– Har han nektet for å dele kontaktinformasjonen til en mindreårige jente og oppfordre til overgrep?

– Spørsmålet her er om det var hensikten hans, at overgrep skulle skje. Jeg fikk inntrykk av at dette er en person som ikke er særlig bevisst, sier advokat Strøm.

Leif Strøm

LEIF STRØM: - Han har forklart seg åpent og ønsker å bli ferdig med saken, sier mannens forsvarer. Den tiltalte studenten er tidligere straffedømt i 2010.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Tidligere dømt for overgrep

Mannen ble dømt i 2010 for seksuelle overgrep mot to mindreårige. Han tok på kjønnsorganene til en gutt og ei jente i perioden mellom sommeren 2008 og sommeren 2009. Han ble dømt til fengsel i ett år og ni måneder.

– Han har ikke hatt kontroll på sine egne tanker, og det virker ikke som at han var fullstendig klar over konsekvensene, mener Strøm.

Strøm skal ha bedt om en sakkyndig vurdering, men de sakkyndige har kun vurdert om mannen er tilregnelig. Hans forsvarer mener behovet for behandling burde vurderes på et tidlig tidspunkt for de som dømmes for seksuelle overgrep.

– Etter mitt syn kunne man tatt helt andre grep og fulgt opp med profesjonelle behandlere. Det er sider ved dette i vårt system som kunne vært bedre. Vi har gode behandlingstilbud for andre, men der er store mangler når det kommer til seksuallovbrytere, sier Strøm.