Bente (53) har kledd seg ut og stått opp midt på natten: – Helt forferdelig at det er slutt

Fansen sørger over at Game of Thrones er slutt. – Det går over, trøster psykolog Aslak Hjeltnes.

Bente Olderkjær Friestad

KLEDD FOR SESONGAVSLUTNING: Bente Olderkjær Friestad har kjøpt en egen kappe til Game Of Thrones-titting. Nå blir kappen pakket bort.

Foto: Annbjørg Hatlen

(Anti-spoiler alert: Denne saken er helt fri for handlingsreferat og GoT-avsløringer)

– Det er helt forferdelig at det er slutt, sier Game of Thrones-fan Bente Olderkjær Friestad.

Natt til mandag stod hun opp klokken to om natten og gjorde det faste ritualet sitt en siste gang.

– Jeg laget en Games Of Thrones-aktig frisyre og tok på meg en grå middelalder-kappe, sier Friestad.

– Har grudd meg

Under hele episoden fulgte hun med på klokka og fryktet øyeblikket da rulleteksten skulle dukke opp.

– Jeg har grudd meg lenge til avslutningen, men heldigvis er det ikke helt slutt ennå. De neste dagene vil det dukke opp mange fanvideoer og diskusjoner på nett som jeg skal kose meg med, sier Friestad.

– Vakuum og en følelse av tomhet

I åtte år – siden 2011 – har «Game of Thrones» fascinert fansen over hele verden.

– Denne serien er sett av millioner og det vil være ulike reaksjoner på at det nå er slutt. GoT har vært en viktig del av hverdagen for mange, og gitt innhold, mening og spenning, sier psykolog Aslak Hjeltnes.

Aslak Hjeltnes

FENGENDE FORTELLING: – Serien er trolig så populær fordi den rommer de menneskelige dramaene som mange kan kjenne seg igjen, sier Aslak Hjeltnes

Foto: Julianne Leikanger

Da er det naturlig at noen opplever tapsreaksjoner når det hele er over, ifølge psykologen.

– De som har fulgt serien iherdig vil kanskje kjenne på et vakuum, en følelse av tomhet, og en mild sorg over at historien er over. Det går over. Bare vent på oppfølgerne er rådet fra meg, sier han med et smil.

Så alle episodene i løpet av tre måneder

Olderkjær Friestad kommer til å savne serien som hun først oppdaget i forfjor. Hun ble hektet og så alle episodene på under tre måneder.

– Jeg så på hver eneste dag. I tillegg har jeg lest alt jeg kommer over av oppsummeringer, spekulasjoner og diskusjoner på nett, forteller hun.

GoT er den beste serien hun noen gang har sett.

– Det som er så trist er at det mest sannsynlig aldri kommer noen tilsvarende serie. Serien har noe for enhver smak. Det er humor, romantikk, politikk og krig. Jeg tror ikke at jeg vil begynne å se på noe nytt fordi alt annet må jo være kjedeligere, sier Olderkjær Friestad.

Jon og Daenerys i sesong 8 av Game of Thrones

GAME OF THRONES: Mandag fikk tv-seerne se Kit Harington som Jon Snow og Emilia Clarke som Daenerys Targaryen for siste gang.

Foto: HBO / Helen Sloan

– Livet er rikere enn Game of Thrones

Rådet fra psykologen er å komme seg raskt tilbake i sofakroken.

– Det finnes flere gode fantasybøker- og serier der ute. Det går an å finne nye ting å la seg begeistre av. Det er jo et imaginært univers, og livet er heldigvis rikere enn Game of Thrones, trøster Hjeltnes.

Olderkjær Friestad sier hun håper at det kommer spinn off-produkter som brettspill og puslespill snart. I mellomtiden har hun funnet på en morsom måte å få brukt kunnskapen sin om GoT.

– Jeg planlegger en konkurranse om serien til 60-årsdagen min, så jeg har heldigvis fortsatt noe å holde på med. Jeg lager spørsmål og har kjøpt inn premier. Bare synd det er sju år til, sier hun og ler.