Forsvareren: – Ikke sikkert 19-åringen er gjerningsmannen

19-åringens forsvarer går langt i å erkjenne at tiltalte har vært på åstedet, men mener likevel Hilda Festes drapsmann fortsatt kan gå løs.

Forsvarerne Rolf Knudsen og Ivar Abrahamsen i retten

SÅR TVIL: Forsvarer Rolf Knudsen (t.v.) mener drapsmannen fortsatt kan gå løs. Til høyre medforsvarer Ivar Abrahamsen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Den tiltalte osingen nekter straffskyld fordi han hevder å ikke ha noen erindring av å ha vært i Hilda Festes leilighet.

Hans forsvarer, advokat Rolf Knudsen, la derfor prinsipalt ned påstand om full frifinnelse av den tiltalte.

Tidligere i dag la aktor i saken, statsadvokat Gert Johan Kjelby, ned påstand om 21 års fengsel for 19-åringen .

– Ikke bevist at han utførte handlingene

Forsvareren innrømmet under sin prosedyre i Nordhordland tingrett at de tekniske sporene klart peker mot 19-åringen som den sannsynlige gjerningsmannen.

– Så ærlig må man være. Men det er ikke nok at han har vært på Hilda Festes bopel. Det skal også bevises at han har utført de handlinger han er tiltalt for. Det kan tenkes at han har kommet inn der og avsatt disse sporene, sa Knudsen i retten.

Knudsen lanserte ingen alternativ forklaring på hvorfor 19-åringen var i Hilda Festes bolig, men mener det ikke kan utelukkes at en annen mann voldtok og drepte 98-åringen.

Knudsen fremhevet i den sammenheng to uidentifiserte fingeravtrykk på åstedet.

Fremhever annet signalement

Han mener også sykepleierens opprinnelige forklaring indikerer at det kan ha vært en annen gjerningsmann enn 19-åringen.

Den 26 år gamle sykepleieren kom inn i leiligheten etter at Festes trygghetsalarm var utløst. Hun ble da vitne til det seksuelle overgrepet.

– Hun ser ham bakfra, men beskriver en mannsperson som ut fra alder, hårlengde, farge og kroppslengde ikke passer med tiltalte, sier Knudsen.

Forsvarerteamet baserer seg også i stor grad på forklaringen fra tiltaltes mor, som hevder at 19-åringen kom hjem under TV 2-nyhetene, som denne kvelden sluttet tidlig, omtrent på samme tid som Hilda Feste utløste trygghetsalarmen.

Aktor Gert Johan Kjelby kommenterte denne teorien slik:

– Det er ingen holdepunkter i etterforskningsmaterialet som tyder på en annen gjerningsmann. Dette er svært hypotetisk – og også spekulativt, sa statsadvokaten i en replikk etter prosedyren.

Mener alder og umodenhet er formildende

Dersom retten finner 19-åringen skyldig, mener Knudsen at aktors straffepåstand om lovens strengeste straff er et passende utgangspunkt.

Men forsvareren mener at tiltaltes unge alder på gjerningstidspunktet (18 år), umodenhet og at han av rettpsykiaterne er vurdert å ha et evnenivå i det nedre sjikt av det normale, er formildende omstendigheter.

– Dette skal og må få betydning. Blir han dømt, vil han være sterkt å bebreide uansett, men mindre enn om det var en voksen oppegående mann som hadde begått dette. Hans soning blir også mer tyngende for ham enn om han hadde vært eldre, sa Knudsen.

Nå er rettssaken i Nordhordland tingrett avsluttet.

Dom i saken kommer tirsdag 4. desember klokken 13.

Gamleheimshagen

GAMLEHEIMSHAGEN: Drapet skjedde i Hilda Festes omsorgbolig.

Foto: Thomas Hellum / NRK