Aktor krever 21 års fengsel for drapet på Hilda Feste (98)

Påtalemyndigheten mener 19-åringen lyver når han sier han ikke husker noe av kvelden da Hilda Feste (98) ble voldtatt og drept. – Noe annet ville innebære sosialt selvmord, sier aktor.

Forsvarer Rolf Knudsen og den tiltalte 19-åringen

RETTSSAKEN AVSLUTTES: I dag er siste dag i retten for den tiltalte 19-åringen og hans forsvarer Rolf Knudsen.

Foto: Gustav Kvaal

Statsadvokat Gert Johan Kjelby

AKTOR: Statsadvokat Gert Johan Kjelby i Nordhordland tingrett.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Statsadvokat Gert Johan Kjelby la tirsdag ned påstand om 21 års fengsel for den 19 år gamle mannen som er tiltalt for å ha voldtatt og drept Hilda Feste (98) i Os første nyttårsdag.

– Drapshandlingen går langt utover det som skal til for å ta et liv. De seksuelle elementene skal heller ikke underslås. Jeg mener dette kvalifiserer til lovens strengeste straff, sa Kjelby i sin prosedyre.

– Krimtekniske funn helt avgjørende

Påtalemyndigheten mener hånd- og fingeravtrykk i blod på åstedet, funn av Festes blod i 19-åringens leilighet og en rekke andre funn og vitneobservasjoner levner null tvil om at politiet har tatt rett mann.

– I denne saken er det de krimtekniske funn som er helt avgjørende. Uten dem, ville det vært adskillig vanskeligere og kanskje ikke mulig å oppklare voldtekten og drapet, med mindre man hadde en gjerningsmann som på et senere tidspunkt ville ha tilstått, sa stadsadvokaten i sin sluttprosedyre.

– Bevisbildet er ganske overveldende. Isolert sett er hvert enkelt funn fellende bevis. Ser vi dem alle i sammenheng, er det helt ugjendrivelige bevis for at det er tiltalte som er gjerningsmannen, sa Kjelby i retten.

Ga frivillig DNA

19-åringen ble pågrepet 21. februar etter at politiet fikk DNA-match i saken. Frem til da hadde politiet ingen konkrete mistenkte i saken. Den unge mannen avga frivillig DNA til politiet da de gikk ut og ba menn som hadde vært i området drapskvelden om å ta kontakt.

Han hevder selv å ikke huske noe som helst fra han forlot kameraten sin sterkt beruset litt før klokken 20.30 til han våknet i sin egen seng dagen etter. Aktor gjorde også et poeng av en tekstmelding mannens mor skrev til en nær venn da 19-åringen kom hjem, hvor hun beskrev at sønnen var full av skrubbsår.

Mener mor velger å huske feil

I retten forklarte hun derimot at hun ikke kunne huske at sønnen hadde noen skrubbsår.

Hun hevdet også at sønnen kom hjem på et så tidlig tidspunkt at han umulig kunne være gjerningsmannen.

– Det er nok ikke en uriktig forklaring. Hun vil nok at det skal være slik. Det er hennes måte å håndtere det på, sa statsadvokaten.

– Innrømmelse vil være karakterdrap

Aktor la heller ikke skjul på at påtalemyndigheten overhodet ikke tror på 19-åringens forklaring om at han ikke husker noe fra drapskvelden.

Kjelby fremhevet blant annet at tiltalte skal ha oppført seg normalt og reagert normalt i kontakt med vitner før drapet, også da han ble oppdaget

– Vil han overfor noen, ikke minst sine nærmeste, kunne innrømme at han har voldtatt og drept en 98 år gammel kvinne? Alt annet enn å påstå full hukommelsessvikt vil innebære sosialt selvmord. Det vil være et karakterdrap på seg selv, sa Kjelby.

Rettstegning fra Os-drapet

TILTALTE: 19-åringen sa i retten av han ikke husker noe fra drapskvelden.

Foto: Gustav Kvaal

Mener 19-åringen gikk målrettet til verks

Påtalemyndigheten mener Hilda Feste ble et offer for 19-åringens voldsomme raseri, kombinert med en interesse for eldreporno.

– Han hadde det i seg da han gikk fra kameraten med et ønske om å slå. Han hadde bilder i hodet fra internett. Han hadde et voldsomt sinne, som veltet opp da han kom til Hilda Feste, sa Kjelby.

I sin prosedyre gjorde han det klart at påtalemyndigheten mener tiltalte hadde et klart formål da han oppsøkte 98-åringen i omsorgsboligen i Gamleheimshagen litt over klokken 21 første nyttårsdag.

– Et ekstremt brutalt angrep

– Det er snakk om en hjelpeløs kvinne som tillitsfullt åpner døren. En kan bare ane hva som ligger i disse skjebnesvangre minuttene for hennes del. Det er et ekstremt brutalt angrep som utføres i hennes eget hjem, til alt overmål i en omsorgsbolig, hvor hun skulle kunne føle seg trygg, sa statsadvokaten.

Kjelby mener det ikke finnes formildende omstendigheter i saken og ba Nordhordland tingrett dømme 19-åringen til 21 års fengsel.

Det trekkes fra 283 dager, som tilsvarer tiden han har sittet i varetekt.

Tiltalte satt rolig og hørte på mens aktor holdt sin prosedyre, og vekslet mellom å se på aktor og ned i bordet.

– Vi har en gjerningsmann som ikke tar innover seg noe av det som er ført som bevis i saken. Det har ikke kommet noen beklagelse eller vært vist noen andre relevante følelser. Det er selvsagt en betydelig belastning både for de etterlatte og andre i hans omgangskrets. Disse forholdene overskygger alle andre formildende omstendigheter, sa Kjelby.

Krever 200 000 i erstatning

Bistandsadvokat Beate Hamre, som representerer Hilda Festes etterlatte, la frem krav om oppreisningserstatning i retten.

Hun krever 200 000 kroner til Hilda Festes datter.

Dessuten la hun frem krav om erstatning på nærmere 140 000 kroner til dekning av begravelsen, legeutgifter og fremtidig behandling.

Dom i saken kommer tirsdag 4. desember klokken 13.