Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA

De amerikanske grenene av oppdrettsselskapene Mowi, Lerøy, Salmar og Grieg Seafood saksøkes for «ulovlig koordinering» i et amerikansk massesøksmål.

Mowi oppdrettslaks

SAKSØKES: Ifølge E24 er det den amerikanske distributøren Euclid Fish Company som har gått til søksmål mot oppdretterne

Foto: Mowi / NPK

Også Bremnes Seashore og deres salgsselskap Ocean Quality er inkludert i søksmålet, ifølge stevningen som ble levert til en føderal domstol i Miami i Florida tirsdag, melder E24.

Ifølge E24 er det den amerikanske distributøren Euclid Fish Company som har gått til søksmål mot oppdretterne. Den ulovlige aktiviteten påstås å ha foregått fra 1. juli 2015 og fram til i dag.

«Søksmålet reises på grunnlag av ulovlig koordinering av priser for direkte-kjøpere av oppdrettslaks og lakseprodukter derfra (som laksefilet og røkt laks) som ble solgt direkte av [de saksøkte]», heter det i innledningen av stevningen.

– Grunnløse anklager

Kommunikasjonssjef Kristina Furnes i Grieg Seafood sier de er blitt gjort oppmerksom på søksmålet.

– Det knyttes til EU-kommisjonens undersøkelser fra februar, der de undersøker om det finnes praksis som påvirker konkurransen i laksenæringen negativt. Vi er ikke kjent med noe form for praksis som undergraver konkurransen, verken i Norge, EU eller USA. Vi samarbeider med EU-kommisjonen i saken, skriver Furnes i en tekstmelding til NRK.

I en pressemelding i midten av februar bekreftet EU-kommisjonen at de hadde foretatt uanmeldte inspeksjoner av flere norske selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks etter mistanke om prissamarbeid.

Informasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Mowi, kaller anklagene i søksmålet for grunnløse.

– Det kan se ut som søksmålet tar utgangspunkt i de undersøkelsene EU-kommisjonen har gående, om at norske oppdrettsselskaper har drevet med prissamarbeid eller annen konkurransevridende aktivitet. Vi har hverken drevet med prissamarbeid eller annen konkurransevridende aktivitet og mener av den grunn at anklagene i massesøksmålet for vår del er grunnløse, sier han til NRK.

Les også: Banebrytande norsk prosjekt: Oppdrettsanlegg på havbotnen kan stoppe lakselusa