Lar Kvinneklinikken ordne opp selv

Fylkeslegen i Hordaland har orientert seg om tilstanden på Kvinneklinikken etter at jordmødrene advarte gravide mot å føde i helgene. Foreløpig griper hun ikke inn.

Helga Arianson

INGEN HENVENDELSER: Alvorlige saker og hendelser skal meldes til fylkeslegen, men hun har ikke fått noen henvendelser om situasjonen på Kvinneklinkken. - Nå skal de få ro til å ordne opp, sier hun.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Jeg har snakket med klinikkledelsen, og de tar dette på alvor. De tar tak i dette nå, sier fylkeslege i Hordaland Helga Arianson.

I et leserinnlegg i Bergens Tidende mandag denne uken advarte Jordmorforeningen gravide mot å føde på Kvinneklinikken (KK) ved Haukeland sykehus i helgene. Et stramt budsjett og stenging av fødestuer i helgene gjør det mer risikofylt for kvinner som kommer inn for å føde, mener de.

– Det er flaks og ikke dyktighet som er grunnen til at det har gått bra de helgene vi har hatt stengte fødestuer, sa fylkesleder i Den norske jordmorforening i Hordaland, Eline Skirnisdottir Vik mandag.

Les også: Advares mot å føde i helgene: – Man kan jo ikke knipe igjen, akkurat

Har snakket med partene

Fylkeslege Helga Arianson har snakket med både klinikkledelsen og sykehusledelsen denne uken. Den nyansatte administrerende direktør Eivind Hansen ringte henne i dag.

– De er nå i dialog med jordmorforeningen for å finne ut hva de må håndtere og rydde opp i. KK skal ha et tilbud som både er og føles trygt, sier hun.

– Det beste er at de ordner opp i dette uten at jeg trenger å gripe inn, sier Arianson.

Ingen saker

Alvorlige saker og hendelser skal meldes til fylkeslegen, men hun har ikke fått noen henvendelser om situasjonen på Kvinneklinkken.

Hun opplever at jordmødrene i denne saken har prøvd å gå i linje ved å ta opp bekymringene med klinikkledelsen.

– Her følte de at de ikke ble hørt. Men når de brukte en litt større mikrofon og skrev innlegg i Bergen tidende, ble de tatt på alvor og nå har ledelsen tatt tak i det, sier hun.

Vil følge situasjonen tett

Selv om hun nå lar være å gripe inn i vil fylkeslege Helga Arianson følge situasjonen på Kvinneklinikken tett.

– Nå skal de få ro til å ordne opp, men jeg kommer til å ha en tett dialog med dem. Jeg kommer til å ta initiativ til å få vite hvordan det går.

Les mer: Advarer mot å føde på Haukeland i helgene