Hopp til innhold

Advares mot å føde i helgene: – Man kan jo ikke knipe igjen, akkurat

– Det er skremmende at jordmorforeningen advarer kvinner mot å føde på Kvinneklinikken i Bergen (KK) i helgene, sier Ingvild Steinbakken Laastad. I februar skal hun føde sitt andre barn.

Ingvild Steinbakken Laastad

SKAL HA SITT ANDRE BARN: Ingvild Steinbakken Laastad syntes hun så tendensene til trøbbelet på KK da hun fødte for tre år siden. I februar skal hun ha sitt andre barn.

Foto: Alrik Velsvik

– Spenningen jeg hadde i kroppen fra før ble ikke mindre av å høre dette. Man kontrollerer jo ikke dette, man kan jo ikke knipe igjen, akkurat, sier Ingvild Steinbakken Laastad.

Hun fødte sin førstefødte på KK for tre år siden. Etter fødselen ble far sendt hjem og hun og barnet ble plassert på et tremannsrom. Der ble de i stor grad ble overlatt til seg selv.

– Det er vondt å tenke på at mange av de opplevelsene jeg hadde kunne vært hindret om jeg hadde fått hjelp. Jeg hadde ikke trengt å føle meg så mislykket, sier Steinbakken Laastad.

– Flaks at det har gått bra

I et leserinnlegg i BT mandag advarer Jordmorforeningen gravide mot å føde på KK i helgene.

Et stramt budsjett og stenging av fødestuer i helgene gjør det mer risikofylt for kvinner som kommer inn for å føde, mener de.

– Det er flaks og ikke dyktighet som er grunnen til at det har gått bra de helgene vi har hatt stengte fødestuer, sier fylkesleder i Den norske jordmorforening i Hordaland, Eline Skirnisdottir Vik.

Les mer: Advarer mot å føde på Haukeland i helgene

Eline Skirnisdotter Vik

BEKYMRET: – Det er flaks og ikke dyktighet som er årsaken til at det har gått bra de helgene var har hatt stengte fødestuer i høst, sier fylkeslederen i jordmorforeningen, Eline Skirnisdottir Vik.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden

Konsekvenser

Til tross for fødselsrekord i juni, ligger KK an til et underskudd på 9,6 millioner kroner i år. Det skyldes blant annet at tallet på kompliserte fødsler har gått ned, og dermed også bevilgningene.

Situasjonen er ifølge jordmorforeningen prekær. Jordmødrene har ikke tid til dobesøk eller matpauser og gruer seg til å gå på jobb.

Ingrid Johanne Garnes

TRYGT: Klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes avviser at det ikke er trygt for fødende kvinner på KK.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden

– Konsekvensene er blant annet at kvinnene ikke får hjelp til amming, som kan føre til problemer i tilknytningen mellom mor og barn. På sikt kan det føre til fødselsdepresjon, forteller Skirnisdottir Vik.

– Jeg kunne ønske både vi og ledelsen kunne være åpen og ærlig om at det er tøft på KK nå, sier hun.

– Vanskelig å få vikarer

Klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes sier det fortsatt er trygt å føde på KK, men medgir at det var svært travelt én helg i september da de stengte en fødestue for å spare penger.

– Vi måtte dessuten stenge i fødeseksjonen to ganger i sommer på grunn av stort korttidsfravær. De siste årene har det vært svært vanskelig å få tak i vikarer, sier hun.

Høy temperatur i studio da jordmorforeningen møtte klinikkledelsen i Hordaland i dag:

Opphetet debatt mellom Eline Skirnisdottir Vik i jordmorforeningen og klinikkdirektør Ingrid Johanne Garnes i ettermiddagssendingen Hordaland i dag.

Innsparinger

Klinikkdirektøren påpeker at de har gjort flere grep det siste året for å bedre tilbudet for de fødende, blant annet ved å åpne en ny fødeavdeling.

– Der har vi fire fødestuer med barselenhet. Vi har dessuten åpnet ordningen «jordmor hjem». Dette er med på å styrke fødsel og barselomsorgen vår, sier Garnes.

– Arrogant av ledelsen

Pasientombud i Hordaland Rune Skjælaaen mener ledelsen på KK burde være med lydhøre overfor de ansatte, særlig når utsagnene er så alvorlige.

– Dette er en arrogant reaksjon av ledelsen på KK. Jordmødrene er forpliktet i helsepersonelloven til å si fra når tjenesten ikke er god nok. Og det gjør de her, sier han.

Rune Skjælaaen

MÅ HØRE PÅ DE ANSATTE: Jordmødrene er forpliktet i helsepersonelloven til å si fra når tjenesten ikke er god nok, sier pasientombud Rune Skjælaaen.

Foto: Renold Tennysen Christopher

Ledelsen ved Kvinneklinikken i Bergen har også tidligere fått krass kritikk, den gang av fylkeslegen i Hordaland.