Hopp til innhold

Krever unntak fra EU-regler for å redde norske bier

Opposisjonen på Stortinget nekter å godta fri flyt av bier i Europa. Krever at regjeringen stopper regel som kan spre bie-sykdommer til Norge.

Birøkter på Bygdøy

BIER: Faglig leder i Bybi, Ragna Ribe Jørgensen, viser frem biene som bor i kuber hos Gartneriet på Bygdøy kongsgård. Endring av leveområder, klimaendringer, plantevernmiddel og sykdom truer dem.

Foto: Martin Roalsø / NRK

CO₂ i atmosfæren
418.9 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

Fra april 2021 blir det i hele EU åpnet for at bikuber kan bli satt på trailere og fraktet rundt i Europa. På denne måten kan birøktere flytte bier rundt, fra der de hører hjemme til steder der det blomstrer.

Birøktere i Norge har tidligere uttalt at de frykter det nye EU-regelverket vil føre til spredning av sykdommer som resulterer i biedød.

Nå ser også politikerne alvorlig på situasjonen. Opposisjonen på Stortinget ber om at regjeringen sørger for at Norge får et unntak fra regelverket.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og MDG har utarbeidet forslaget. Rødt stiller seg også bak dette.

Bier i kube i Eidsvåg

FRYKTER BIEDØD: Birøkterne frykter at fri flyt av bier i Europa vil føre til sykdomsspredning og biedød.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

– Regjeringen må bruke de virkemidlene den kan

– Hver tredje matbit vi mennesker spiser kommer fra pollinerende insekter som bier. Da er vi nødt til å ta vare på dem, sier stortingsrepresentant og medlem av energi- og miljøkomiteen Lars Haltbrekken fra SV.

Mattilsynet har prøvd å få til et unntak for Norge, men har så langt ikke lyktes. Haltbrekken mener derfor at det nå er opp til regjeringen.

– Her må regjeringen bruke de virkemidlene den kan. Jeg forventer at regjeringen står opp for en trygg og sikker matproduksjon, sier han.

Haltbrekken legger til på SV sine vegne at reservasjonsretten er en mulighet for å sikre et unntak.

Lars Haltbrekken (SV)

FREMMER FORSLAG: Stortingsrepresentant og medlem av energi- og miljøkomiteen (SV), Lars Haltbrekken, mener regjeringen må bruke de virkemidlene den kan.

Foto: Jo Straube

Frykter biedød

Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland, mener også at det er opp til landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) å stoppe dette.

– Disse nye EU-reglene kan vi ikke ha med verdens beste biehelse. Statsråd Bollestad må kreve unntak her, slik at vi kan beholde det norske regelverket.

Camilla Larsen og Kathrine Kleveland

FRYKTER BIEDØD: Camilla Larsen, generalsekretær i Norges Birøkterlag og Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. De mener politikerne må jobbe for å ikke spre sykdommer og biedød til Norge.

Foto: Martin Roalsø / NRK

Generalsekretær i Norges Birøkterlag, Camilla Larsen, sier den største frykten er sykdomsspredning.

– Vi er mest redd for åpen yngelråte, en sykdom som dreper yngelen i bikubene. Vi har brukt over 37 millioner kroner på å bekjempe den i Norge, men sykdommen finnes i EU og kan lett gjeninnføres her.

Jobber for å beholde det norske regelverket

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), sier regjeringen skal gjøre det den kan for å ivareta den norske biehelsen.

– Vi vil se om det er et handlingsrom for at Norge får beholde regelverket slik det er. Det handlingsrommet vet vi ikke alt om ennå, men det jobber Mattilsynet med.

Bollestad mener det er for tidlig å si om Norge får et unntak eller ikke.

– Jeg kan aldri gi noen garantier, men jeg er like opptatt av å beholde friske, norske bier, som det birøkterne er.

Kan det bli aktuelt å bruke reservasjonsretten?

– Der er vi ikke ennå, men vi må jobbe for å se hva slags handlingsrom vi har.

Pressemøte KrF om barnereform.

VIL BEHOLDE DET NORSKE REGELVERKET: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), sier regjeringen skal gjøre det den kan for å ivareta den norske biehelsen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix