– De prøver å slå oss konkurs

Krever 10 millioner av Kurt Oddekalv for miniubåt. – Det fins ingen grenser for grådighet.

Kurt oddekalv

VENTER PÅ DOM: Norges Miljøvernforbund, med Kurt Oddekalv i spissen, går en uviss fremtid i møte. Blir krevd for 10 millioner kroner.

Foto: Allan Klo

– Vi kan ikke bære en regning på 10 millioner kroner. Det har vi ikke nubbesjanse til, sier Oddekalv til nrk.no.

Gulating lagmannsrett avsluttet i går ankesaken i pengekrangelen om en miniubåt på skipet Miljødronningen. Fjellstrand verft og Sparebanken krever 10 millioner kroner av Norges Miljøvernforbund.

Miniubåten ble beslaglagt

Historien om forbundet sine pengeproblemer startet da Oddekalv med hjelp av store sponsormidler fikk bygget skipet Miljødronningen for rundt 50 millioner kroner. Skipet ble bygget ved Fjellstrand verft i Kvam, og fikk sin jomfrutur i februar 2008.

I 2011 ga Namsmannen verftet og Sparebank 1 SR Fians rett til å ta beslag i miniubåten ombord på det høyteknologiske skipet. Plutselig måtte en frustrert Oddekalv se at mini-ubåten ble demontert og heist over bord. Oddekalv mente mini-ubåten var selve hjertet i Miljødronningen.

HER SER DU DA NAMSMANNEN GIKK TIL AKSJON I 2011:

Namsmannen aksjonerte mot Oddekalv

Namsmannen aksjonerte mot Oddekalv

Senere i 2011 tapte Oddekalv i Bergen Tingrett, og ble dømt til å betale 8 millioner kroner til Fjellstrand verft for ubetalt leie av miniubåten. Oddekalv mener miniubåten tilhører Miljødronningen etter en kjøpsavtale fra 2010. Det avviser verftet og banken, som nå har øket kravet til rundt 10 milliner kroner i leie, renter og saksomkostninger.

– Ingen grenser for grådighet

Oddekalv mener prisen på miniubåten var 4,2 milloner kroner. I prosedyren i går stod Fjellstrand og Sparebank 1 fast på at de aldri har signert noen avtale om at Miljødronningen skulle få kjøpe miniubåten til denne prisen.

– Vi sendte dem bare et aksept på at vi aksepterte pristilbudet på 4,2 millioner. Nå skal de sikkert ha 10 millioner. Det er ingen grenser for grådigheten i det selskapet, sier Kurt Oddekalv.

Vil ikke kommentere

Verftseier Hans Gravdal og advokat Christian Hausvik vil ikke bli intervjuet av NRK.

– Fjellstrand ser ikke behov for å kommentere Oddekalvs påstander, svarer advokat Hausvik skriftlig til NRK.

Vet ikke hva han gjør hvis han taper saken

Nå frykter lederen for Norges Miljøvernforbund at en dom på 10 millioner kroner vil så beina under organisasjonen. Han forteller om anstrengt økonomi i organisasjonen i hele hans 20 år lange fartstid.

LES OGSÅ: Oddekalv må ut på ny tiggerunde | Framtida blir avgjort i morgon | Oddekalv unngår konkurs

– Hva blir konsekvensen hvis dere taper denne saken?

– Nei, det vet jeg ikke. Må vel pensjonere meg kanskje. Vi får se. Det er sikkert mange som blir glad da, svarer Oddekalv.