Knuste ti år gammel rekord med ti minutter

NM i 100-kilometer avholdt midt i Bergen sentrum i dag. – Rammen er helt unik, sier arrangøren.

Bjørn Tore Taranger og Didrik Hermansen

KNUSTE REKORDEN: Didrik Hermansen fra Romerike Ultraløperklubb, her med hjemmefavoritten Bjørn Tore Taranger i ryggen, tok et soleklart NM-gull i Ultraløp.

Foto: Varegg Ski/friidrett

Bjørn Tore Taranger (36) fra Osterøy, bosatt i Bergen, var klar favoritt på 100-kilometeren under NM i Ultraløp på hjemmebane lørdag.

– Men jeg skal få bryne meg skikkelig. Det blir kanskje spesielt en tøff duell mot Didrik Hermansen, en Oslo-kar som er helt vill på ultraløp i terreng. Men en bikkjefight hever bare nivået, så det er bra. Gullet skal tas uansett, sa Taranger til BA før løpet.

Og Gular-løperen fikk rett i at det ble en tøff duell. «Bikkjefighten» viste seg faktisk å bli altfor tøff for hjemmehåpet, som lenge lå i rygg på Hermansen fra Romerike Ultraløperklubb.

Men Hermansen dro kraftig fra mot slutten, og endte opp med å knuse Helge Hafsås' norske rekord på 100-kilometer på 6.50:15 fra 2006.

– Den uoffisielle tiden er 6.39:56. Det er en fantastisk tid. Å slå en norsk rekord med ti minutter, det er sjelden kost, sier løpsleder Morten Hauso fra BFG Bergen, som arrangerte løpet sammen med Maratonkarusellen.

Taranger kom i mål nesten en halvtime etter, på 7.08:30.

I kvinneklassen vant Hermansens klubbvenninne Guro Skjeggerud på 8.29:33, 26 minutter og åtte sekunder foran Edna Leikvoll fra arrangørklubben.

Løp Lille Lungegårdsvann

SEKS TIMER: Det ble også arrangert 6-timers-løp rundt Lille Lungegårdsvann.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

150 ganger rundt vannet

100-kilometerløpet gikk i en 666,66 meter lang løype rundt Lille Lungegårdsvann midt i Bergen, og deltakerne måtte dermed rundt vannet 150 ganger.

Men det var ikke alle som slet seg gjennom 100 kilometer. Parallelt med NM i Ultraløp ble det også avholdt 6-timers-løp, og deltakerne som passerte 42.195 meter fikk også registrert offisiell maraton-tid. I tillegg arrangerte Varegg NM i sprintorientering i Bergen sentrum i dag.

Vinnerne i 6-timers-løpet ble Tatiana Thiem med 63.847 meter og Anders Dræge med 74.255 meter.

– Publikum pisker dem frem

Publikum ble servert underholdning underveis, og både de og deltakerne kunne vinne billetter til kveldens Brann-kamp på Stadion og andre premier.

I strålende solskinn og vel 20 varmegrader ble arrangementet en stor suksess for både de 200-300 publikummerne og 60 løperne.

– Det har vært et meget vellykket arrangement. Løperne er storfornøyde med løypen, og veldig mange av dem vi har snakket med forteller om personlige rekorder. Vi er vant til å ha to-tre publikummere som følger med når vi arrangerer i Fana. Denne rammen, midt i sentrum, med publikum som pisker dem frem til gode tider, er helt unik, sier Hauso.