Hopp til innhold

KNM «Helge Ingstad» blir ikke reparert

– Regjeringen har bestemt at det er mer hensiktsmessig å avhende KNM «Helge Ingstad» enn å reparere den, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Helge Ingstad på Hanøytangen

BLIR IKKE REPARERT: Forsvarsministeren har bestemt at KNM «Helge Ingstad» skal tas ut av drift.

Foto: Jørgen Eide / NTB scanpix

En tilstandsrapport fra Forsvarsmateriell viser at det vil koste mellom 12 og 14 milliarder kroner å reparere fartøyet. Til sammenligning vil det koste 11 til 13 milliarder kroner å bygge et nytt tilsvarende fartøy.

Det er også knyttet større usikkerhet til reparasjon av fartøyet.

Derfor har regjeringen bestemt at fregatten skal selges og hugges opp. Det skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

– Skal erstattes

– Helge Ingstads forlis har betydelige konsekvenser for forsvaret av Norge. Vi har store havområder og en lang kystlinje. God kontroll til sjøs er helt essensielt i forsvaret av landet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H)

– SKAL ERSTATTES: Kapasiteten må reetableres, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Derfor har vi hele veien vært klare på at den kapasiteten KNM Helge Ingstad representerer må reetableres. Jeg vil be forsvarssjefen om et fagmilitært råd om hvordan den operative kapasiteten kan erstattes.

Forsvaret har allerede iverksatt tiltak for å opprettholde operativ evne på kort sikt, blant annet ved bruk av doble besetninger på de seilende fregattene og KNM «Maud».

Kolliderte med tankskip

Det var i november i fjor den norske fregatten kolliderte med tankskipet «Sola TS» ikke langt fra Stureterminalen i Hjeltefjorden. Ingen personer ble alvorlig skadet i kollisjonen.

I mars ble det havarerte marinefartøyet hevet før den ble løftet opp på en lekter. Deretter ble den fraktet til marinens hovedbase på Haakonsvern.

Bergingsaksjonen har kostet til sammen 770 millioner kroner.

– Så får vi se hva den totale regningen blir. Foreløpig har vi heller ingen oversikt over hva det vil koste å erstatte fregatten, sier Frank Bakke-Jensen til NRK.

Fregatten KNM «Helge Ingstad» står i fare for å synke etter en kollisjon med en tankbåt

HAVARERTE ETTER KOLLISJONEN: Her ligger KNM «Helge Ingstad» i fjæresteinene, ikke langt fra Sture-terminalen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Fartøyet skal erstattes

Han peker på at fregattene er en viktig kapasitet for den norske forsvarsevnen.

– Vi har store havområder som skal sikres og der vi må vise tilstedeværelse.

Det er forsvarssjefen som nå får i oppdrag å avgjøre hvordan KNM «Helge Ingstad» skal erstattes.

– Her har flere muligheter vært diskutert. Økt ubåtkapasitet, mer overvåkingskapasitet i luften eller kanskje en ny fregatt. Nå skal forsvarssjefen få bruke sine folk slik at han kan komme med et godt råd til oss, sier Bakke-Jensen.