Hopp til innhold

Kåre Ingebrigtsen før kampen mot Brann: – Fantastisk hvordan klubben har reist seg igjen

Suksesstreneren fra Trøndelag fikk fyken da Brann lå med brukket rygg i fjor. Nå lar han seg imponere av hva hans egen assistenttrener har fått til i Bergen.

Brann jubler for scoring mot Sogndal på Fosshaugane i 2022

SURFER MOT ELITEN: Ruben Kristiansen (t.h.) og resten av Brann-laget er ubeseiret og leder 1. divisjon suverent.

Foto: Christian Blom / NTB

– Brann fortjener å være i eliteserien. Men de må gjøre seg fortjent til det, og det gjør de i år. På en veldig overbevisende måte. De er bedre enn de fire-fem siste lagene i eliteserien, skryter Kåre Ingebrigtsen, nå sportslig leder i bydelsklubben Åsane i 1. divisjon.

56-åringen tegnet seg for tre seriegull som Rosenborg-trener og ble hentet til Bergen i august 2020 for å gjøre Brann til en gullkandidat i eliteserien.

Med seg på laget fikk han en annen tidligere Rosenborg-trener, haugesunderen Eirik Horneland, som assistenttrener.

Men allerede sommeren 2021 var det over. Et Brann-lag fullstendig blottet for selvtillit lå nest sist på tabellen og hadde stø kurs mot 1. divisjon. Ingebrigtsen måtte gå.

Like etter smalt nachspiel-skandalen på Brann Stadion, og rødtrøyene rykket til slutt ned etter en høydramatisk kvalikkamp mot Jerv i desember.

Møter gamleklubben

Lørdag møter trønderen igjen sin gamle klubb når Åsane tar imot topplaget Brann til lokaloppgjør i 1. divisjon.

Bunnlaget fra 2021 er totalt forvandlet og har valset over motstanderne og sørget for fotballfeber i Bergen for første gang på mange år.

På trenerbenken til de røde sitter Eirik Horneland, som ble hovedtrener da Ingebrigtsen måtte gi seg.

Kåre Ingebrigtsen på Åsane Arena

– Jobben i Åsane er ganske rolig, og det følte jeg at jeg trengte, sier Kåre Ingebrigtsen, som er sportslig leder i 1. divisjonsklubben.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Alle billettene revet vekk

Alle de 3500 billettene til lille Åsane arena er revet vekk, noe som er uvant kost for bydelslaget.

Ifølge Ingebrigtsen er interessen så stor at klubben kunne solgt minst dobbelt så mange billetter.

– Forhåpentligvis gir det Åsane-spillerne masse energi, og i tillegg er det en fantastisk erfaring å ta med seg. Vi møter et eliteserielag, og da får vi referanser på nivået. Det tror jeg blir veldig bra. Men de skal ikke få feire opprykket sitt ute hos oss, sier Ingebrigtsen.

Brann leder 1. divisjon suverent, er ubeseiret og har 19 poengs ledelse på KFUM, som ligger på andreplass.

Fortsetter seiersrekken, vil Brann kunne slå Ålesunds poengrekord fra 2019 som er på utrolige 79 poeng. Laget har også en målforskjell på imponerende 56 plussmål.

Til sammenlikning ligger Åsane på 11. plass og har 28 poeng og 13 minusmål.

– Hva tenker du om Åsanes sjanser for å ta poeng mot Brann?

– Det er definitivt mulig, men da må Åsane ha en fryktelig god dag, hvor vi er både dyktige og heldige. For det er bra fyr i det Brann-laget nå.

Åsane - Sarpsborg 08 på Åsane Arena 2022

Slik så det ut på Åsane arena da hjemmelaget møtte Sarpsborg 08 i cupen tidligere i år. Lørdag blir det stappfullt.

Foto: Marit Hommedal / NTB

– Glad på Hornelands vegne

Trønderen innrømmer at han er svært glad for å se Brann-spillerne gjøre det så bra etter at han selv var nødt til å forlate dem som et bunnlag i eliteserien.

– Dette er en gjeng som har tapt fotballkamper i tre år. Å se dem nå, se ansiktsuttrykkene deres, gleden og alle supporterne på Brann Stadion, det syns jeg er helt fantastisk.

– Hvilket forhold har du til Brann-trener Eirik Horneland nå?

– Vi har et godt forhold. Vi prates og møtes, men han er så opptatt at det ikke blir så mye. Men vi har våre samtaler, og jeg er utrolig glad på hans vegne etter det vi begge, og ikke minst han alene i ettertid, har stått i.

Kåre Ingebrigtsen og Erik Horneland

Kåre Ingebrigtsen og Eirik Horneland da de jobbet sammen i Brann. Nå er de konkurrenter.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix

– Åsane har vunnet tre av sine fem siste kamper og fått en god luke til nedrykksstriden. Hva tenker du om klubbens situasjon nå på slutten av sesongen?

– Det viktigste er å ikke rykke ned og heller få ro til å kunne se oppover på tabellen. Nå er det ganske mange kamper igjen og mye kan skje. Vi må ta ting som de kommer og ha fokus på å utvikle oss. Vi har ikke noe mål om å bli et eliteserielag, men å komme høyere på tabellen, profesjonalisere oss og være del av et miljø som utvikler unge fotballspillere, sier Ingebrigtsen.

Les også: Skandelåret 2021: Då ALT gjekk gale for Sportsklubben Brann

Jerv Brann etter kampen 2
Jerv Brann etter kampen 2

Vil utvikle landslagsspillere i Bergen

Han mener det bør være fullt mulig å få frem landslagsspillere i fotball også på herresiden fra Bergensregionen.

– Her i området bor det 500.000 mennesker, så det må vi få til sammen. Og da kan Åsane krype litt oppover tabellen før vi slipper de unge talentene til Brann, sier trønderen.