Keeperhelten som sendte Brann ned: – Jeg har ikke pust igjen

VALLE (NRK): Brann bommet på to straffer, fikk en spiller utvist og lå under med to mål da det gjensto åtte minutter. Men selv en mirakuløs opphenting var ikke nok til å holde plassen i Eliteserien.

Football, Eliteserien Playoff, Brann - Jerv

KLINTE TIL: Øystein Øvretveit ga alt på banen og feiret sammen med kjæresten etter kampen. Den tidligere Brann-keeperen reddet fire straffespark.

For Jerv-keeper Øystein Øvretveit reddet «alt».

Mannen som fikk strykkarakter av Bergens Tidende da Brann rykket ned i 2014, spilte nok en kamp som kan betegnes som et mareritt for Brann-fansen.

– Nærmere et mirakel kommer vi vel ikke, sier Øvretveit til NRK etter kampen.

– Jeg har ikke pust igjen. Dette var gøy, altså, dette var jævlig gøy, sier Øvretveit til Eurosport etter kampen.

Med sine fire strafferedninger – to av dem underveis i kampen – og ene assist, ble han den store helten.

Kvalifisering til Eliteserien menn, 4. og avgjørende runde: Brann – Jerv

FIRE STRAFFER REDDET: Øystein Øvretveit var i det umulige hjørnet.

– Jeg ser på alle som kommer frem at de er pissnervøs. Da har jeg fordelen, sier Øvretveit til NRK etter kampen.

– Det er helt vanvittig. Vi har griseflaks i 90 minutter, så skjer det som skjer, sier Jerv-trener og bergenser Arne Sandstø.

Brann rykker ned etter dramatisk straffedrama.

Øvretveit reddet forsøkene til Vajebah Sakor og Robert Taylor i straffesparkkonkurransen. Der sistnevnte bommet, var Shuaibu Ibrahim sikker og sendte Jerv til Eliteserien.

– Det er ikke til å tro, sier Branns Sivert Heltne Nilsen etter kampen.

Reddet straffer i siste minutt

– Dette får vi aldri oppleve igjen, dette topper absolutt alt, utbrøt Eurosport-ekspert Joacim Jonsson på tampen av kampen.

Straffesparkkonkurransen ble reddet i det siste ordinære minuttet av ekstraomgangene.

Heltne Nilsen pirket inn 4–4.

– Det er den sykeste kampen jeg har sett. At ikke Brann leder 3-4–0 og vinner overlegent, og det som skjer skjer ... Det er en historie som er usannsynlig, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

NYTT HÅP: Sivert Heltne Nilsen setter inn 4–4 i det 120. minutt.

– Dette er tidenes drama. Vi trodde vi hadde opplevd det forrige år med Mjøndalen mot Sogndal, men det er det vi opplever i dag, sa Jonsson.

Han kunne ikke tro sine egne øyne. Med åtte minutter igjen på klokken sto det 3–1 til Jerv – med én spiller mer.

– Knust

Brann slo tilbake to ganger, før Shuaibu Ibrahim serverte det alle trodde var kveldens siste kalddusj. Med to minutter igjen ledet Jerv for tredje gang i kampen.

Men Jervs backrekke slo sprekker, for tredje gang på seks minutter, i kampens siste minutt. Heldigvis for sørlendingene hadde de riktig mann mellom stengene.

Han var involvert i det meste av det Brann foretok seg den første timen. Han skaffet straffe, bommet på straffe og serverte Aune Heggebø til 1–1.

Deretter skaffet han en ny straffe. Da bommet Mathias Rasmussen.

Jerv sjokkerte

Brann dominerte gjennom samtlige av de 90 første minuttene, men det var Jerv som kom best i gang. Torje Wichne sendte Grimstad-laget i føringen etter halvtimen spilt.

– Det er fullstendig mot spillets gang, men det bryr nok Jerv seg fryktelig lite om, sa Jonsson.

SCORET FØRST: Torje Wichne fant rom mellom Brann-forsvarerne og stanget inn 1–0 bak en sjanseløs Lennart Grill.

Heggebø sørget for balanse i regnskapet like etter hvilen. Og etter voldsomt press skaffet Finne et nytt straffespark. Men heller ikke denne gangen lyktes det fra elleve meter.

Utvisning

Da ble det ekstraomganger. Og der gikk det raskt galt for Brann.

– For en syndebukk Runar Hove kan bli, som kom inn kun tre minutter før full tid, sa Eurosport-ekspert Joacim Jonsson.

Den første ekstraomgangen var så vidt i gang da Shuaibu Ibrahim ble revet ned. Diego Campos gjorde ingen feil. Costaricaneren banket inn ledermålet.

– Fullstendig mot spillets gang, mente Jonsson.

Så startet kaoset for fullt. Campos satte sitt andre mål. Kampen så ferdigspilt ut.

De siste minuttene av kampen ble noen av de villeste i fotballhistorien.

Kasper Skaanes og Vajebah Sakor reduserte og utlignet, før Ibrahim rakk å sende Jerv i føringen. Det sjette målet i ekstraomgangene, satt av Heltne Nilsen, bidro bare til å forlenge piningen av Brann-supporterne.

I straffesparkkonkurransen var, som kjent, Øvretveit i en egen klasse.