Hopp til innhold

Hvor mye tid bør små barn bruke på nettbrett?

Barn i barnehagealder kan ha stor nytte og mye glede av å leke seg med skjermer. Samtidig er det en del utfordringer far og mor bør være oppmerksom på.

Nettbrett er stimulerende og spennende, men må brukes med vett.

MORSOMT OG INTERESSANT: Små barn kan ha stor glede av å bruke nettbrett.

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Det mener foreldreorganisasjonen Barnevakten som satser nytt og friskt overfor småbarnsforeldre. Nå går organisasjonen ut i barnehager over hele landet for å gi informasjon til foreldre og ansatte.

– Det er et veldig stort behov. Vi har arbeidet mot skolene i veldig mange år. Det har alltid vært veldig stor interesse for informasjonen vår. Nå ønsker vi også å ta dette inn i barnehagen, sier rådgiver Cecilie Bartnes, som er engasjert av Barnevakten.

Bruker mer nettbrett enn TV

Ny forskning viser at barn mellom fem og åtte år nå bruker mer tid på nettbrett enn på TV. Utviklingen går raskt. Nå kan barna se barne-TV akkurat når de vil.

– I stadig større grad låner de også foreldrene sine smarttelefoner, noe som gjør dem enormt kompetente. Ofte kan de mye mer enn oss voksne.

Cecilie Bartnes

FOKUSERER PÅ SMÅ BARNS NETTBRUK: Cecilie Bartnes er rådgiver for Barnevakten.

Foto: thebutterflyconcept

Barnevakten mener det er et problem at mange barn sitter alene foran skjermen.

– Vi er veldig opptatt av en del nøkkelting som bør overholdes. Skjermfrie måltider er en ting, en skjermfri periode før leggetid en annen. Alt i alt er det viktig at barn og foreldre finner skjermfrie perioder i løpet av dagen der man kan prioritere det å være sammen.

– Ønsker ikke å moralisere

Cecilie Bartnes mener bevisstheten om skjermbruk har økt med årene.

– Vi vet nok mer i dag enn det vi visste for fem, seks, sju år siden. Samtidig er det mye usikkerhet rundt ting som tidsbruk, hvor mye barna kan spille og aldersgrenser.

Barnevakten ønsker at alle barn i Norge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte. Da er barnehagene et bra sted for å gi informasjon,

– Vi er ikke ute etter å moralisere. Det er opp til foreldrene selv å finne ut av hva som passer hjemme i deres egen stue. Vi ønsker bare å veilede, sier Bartnes.