Hopp til innhold

Barnebildene du ikke bør legge ut på nett

Her er seks typer barnebilder du bør tenke deg om før du poster på Facebook og Instagram.

Bilder som ikke bør på nett

Tenk deg om før du deler bilder av barn på Facebook og Instagram. Bilder av unger som søler, som bader, som ikke har godkjent bildet eller som er syke bør du være særlig forsiktig med. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness, Martin Kierstein/Montasje / NRK/Colourbox

Kaja Hegg

Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

Foto: Maria Elsness / NRK
Guro Skåltveit

Guro Skåltveit, senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet.

Foto: Alva Thylén / Datatilsynet

– Vi opplever at barn synes det er plagsomt med altfor mange delinger i sosiale medier, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, til NRK.no.

Ekspertene på nettvett er ikke bare opptatt av hva slags type barnebilder du deler, men hvor ofte.

– Om du legger ut bilder en gang iblant eller hyppig, har veldig mye å si for ivaretakelse av barns privatliv og respekten for deres integritet. Deler du bilder av ungene mange ganger i uka, tenker jeg at det går utover barnas integritet, mener Redd Barnas kvinne.

Datatilsynet råder deg også til å rydde opp i bilder på sosiale medier:

– Ta en vårrengjøring av og til på Instagram og Facebook, og sjekk om det er noen gamle bilder som kan slettes etterpå. Da blir det ikke så mange bilder av barna ute på nett totalt sett. For når både foreldre, venner, familie og barnehagen poster bilder, blir det fort veldig mange publiserte bilder av ungen, sier Guro Skåltveit, senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet.

Her er seks bildetyper som nettvettekspertene mener du bør vurdere ekstra grundig før du publiserer – enten det er på åpen eller lukket profil:

1. Bilder som ikke er godkjent av barnet selv

Jente gjemmer seg
Foto: P3472 Frank May, Frank May / NTB scanpix

Spør barnet først – vil du at venner og familie skal få se dette bildet? Selv om barnet ikke skjønner hva internett er, skjønner hun hva det betyr at mange får se bildet.

– Strengt tatt er det ingen nedre grense for når du bør spørre ungen din om hun ønsker at bildet skal legges ut på nett. Spør barnehagebarn om det er greit at bildet blir vist til andre, ungene har ofte en mening om bildet. Og da må vi respektere deres avgjørelse – hvis de små ikke vil legge det ut, så ikke gjør det, er Skåltveits klare oppfordring.

Hvis du alltid spør barna om det er greit at bilder blir delt, så viser du dem også nettvett. De vil da lære seg at de selv må spørre andre om lov til bildedeling når de blir gamle nok til å ha egne kontoer på sosiale medier.

– Respekt og privatliv er det viktigste vi kan lære barna våre om bildedeling, og vi er deres viktigste rollemodeller. For hva viser vi egentlig ungene? At det er ok å legge ut bilder av alt? spør Skåltveit i Datatilsynet.

2. Bilder av barn som søler når de spiser

Grøtsøl
Foto: Maria Elsness / NRK

Bilder av barn som spiser kan se søtt og morsomt ut. Men det er gjerne ikke like artig som tenåring at det ligger masse bilder av deg selv ute der du kliner med grøt eller is.

– Vi ville ikke ha lagt ut bilder av voksne som gomler og søler sjokolade og kake. Tenk deg om før du poster bildet, og spør deg selv om du ville lagt ut bilde av deg selv eller en annen voksen som søler med mat, sier Datatilsynets ekspert.

NRK.no har tidligere skrevet at bilder av barn som spiser kan bli manipulert, og satt inn i helt feil sammenheng.

3. Bilder av syke eller gråtende barn

Sykt barn
Foto: Martin Kierstein / Colourbox

Du poster gjerne ikke bilder av deg selv når du er syk eller veldig lei deg. Hvorfor skal du da legge ut bilder av barn i samme situasjon?

– Tenk om noen la ut bilder av deg syk i senga uten at du visste det? La ungene få lov til å ha et privatliv, la dem få lov til å være svette og våte i håret av sykdom eller lei seg uten at det skal deles med andre. Vis dem omsorg i stedet for å knipse bilder, mener Skåltveit.

Husk også at for voksne er helse og sykdom sensitiv informasjon, som vi ikke nødvendigvis deler offentlig. La også barna få ha helsa si for seg selv.

4. Bilder av barn som gjør noe uheldig

16281252
Foto: P3472 Frank May, Frank May / NTB scanpix

Det er artig å vise familien bilder av unger som sitter på potte, som tar en bleie på hodet, eller som gjør rare grimaser. Men det er kanskje ikke like moro for barnet at bildebeviset blir liggende på nett for evig og alltid?

– Tenk deg om. Er dette en privat situasjon som ungen vil synes det er greit at du deler med hele verden? Når ungen er 15 år og skal begynne sitt nettliv, vil de da at nettet skal være pepret av rare bilder tatt i private situasjoner? La dem starte med nogen lunde blanke ark på nett, råder nettvettekspert Skåltveit.

Redd Barna er enige:

– Det er viktig å være bevisst på at barna ikke framstår som rare eller komiske. De skal jo leve med at bildene ligger ute, sier Kaja Hegg.

Skal du først dele rare bilder av barna, så del med færrest mulig – og unngå å dele på en åpen profil.

– Dersom man har privat profil på Instagram og lukket profil på Facebook, er bildene mer private, tipser Leif Gunnar Vik i organisasjonen Barnevakten.

5. Bilder av andres barn uten tillatelse

Barn på tur i marka
Foto: Colourbox

Du har ikke lov til å legge ut bilder av andres barn uten å ha spurt foreldrene om lov. Dette blir det særlig syndet mot på skolefester og barnehageavslutninger.

– Som hovedregel er det ikke lov å offentliggjøre bilder uten samtykke fra dem som er avbildet, eller fra foreldrene deres når barnet er yngre enn 15 år, opplyser Datatilsynet.

Husk at noen unger ikke skal være avbildet på internett i det hele tatt. Barn kan for eksempel leve på skjult adresse uten at du vet det.

6. Bilder av barn uten klær

Strand
Foto: Colourbox

Fortsatt er det mange som poster bilder av barn på stranda.

– Nakenbilder av barn har ikke noe på nett å gjøre. Det er en typisk privat situasjon. Dessuten, jo mer lettkledd barnet er, jo mer interessant blir det for folk med feil hensikter å manipulere og misbruke bildene. Ofte vil du ikke engang få vite om det hvis bildet av barnet ditt er kopiert på annet nettsted. Så tenk på at du bør verne barnet ditt og privatlivet, oppfordrer Skåltveit i Datatilsynet.

Hvis du først skal legge ut badebilder, så legg i alle fall ikke ut nærbilder.

– Dette både for å ivareta barnets integritet og for å unngå at bildene blir kopiert og brukt i andre sammenhenger. Sjansen for at feriebildet av akkurat ditt barn skal bli misbrukt, er ikke så stor. Men det kan skje, sier Vik i Barnevakten.

Jo lavere oppløsning på bildet, jo mindre interessant blir det å misbruke det.

– Bruk ulike filter som gjør oppløsningen dårligere. Det gjør bildet mindre attraktivt også i kommersiell sammenheng, råder Skåltveit.

Det er også lurt at barna selv tidlig skjønner at bilder uten klær ikke har noe på nett å gjøre.

– Når de senere får sine egne profiler, er det viktig at barn og unge har lært seg å være tilbakeholdne med å dele kroppsbilder i sosiale medier, avslutter Kaja Hegg i Redd Barna.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)