Hopp til innhold

Human-Etisk Forbund: – Rektorene på Voss viser vei

VOSS (NRK): Presteleder reagerer sterkt på at elever på Voss ikke lenger får velge selv om de skal delta på julegudstjeneste med skolen. – Klokt, mener Human-Etisk Forbund.

Camilla Fines Aronsen

FÅR STØTTE: Rektor Camilla Fines Aronsen på Voss ungdomsskule har sammen med alle andre rektorer i Voss bestemt seg for å droppe julegudstjeneste i år.

Foto: Christian Lura / NRK

Rektorene på Voss har bestemt seg for at ingen elever skal sendes på julegudstjenester i kirken fra og med skoleåret 2016/17.

Jens Brun-Pedersen

Jens Brun-Pedersen

Foto: Humanetisk Forbund

– Vi som i mange år har arbeidet for et klart skille mellom kunnskapsformidling om religion og deltakelse i religiøse handlinger, synes rektorene på Voss viser vei. Det er en klok beslutning å overlate dette til foreldrene, og bevare skolen som en kunnskapsformidler, sier pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen.

Utdanningsdirektoratet presiserte i fjor (ekstern lenke) at skolene bør ha en ordning der elevene aktivt må melde seg på gudstjenestene, samtidig som de kan melde seg på alternative tilbud.

– Fratar ikke rektorene på Voss nå elevene og foreldrene valgfrihet?

– Direktoratets rundskriv er ikke noe pålegg, det er en åpning for å delta. Foreldrene står helt fritt til å ta med seg barna i kirken hver eneste søndag hele året, og har enda flere muligheter rundt jul, påske og pinse. Kristne mennesker og Den norske kirke bør innse at skolen ikke skal formidle forkynning, mener Brun-Pedersen.

– Dramatisk, trist og veldig overraskende

Tom Sverre Tomren

Tom Sverre Tomren

Foto: NRK

Tom Sverre Tomren, leder i Presteforeningen for Hordaland og Sogn og Fjordane, mener rektorene fratar elevene viktig kunnskap.

– Jeg vil si dette er dramatisk, trist og veldig overraskende. Skolegudstjenestene er en viktig del av kulturutdannelsen, sier Tomren, som også er førsteamanuensis ved lærerutdanningen ved Høgskolen i Østfold.

– Kan ikke foreldre som ønsker det, ta med barna på gudstjenester selv?

– Jo, absolutt, men julegudstjenestene er en kultur- og dannelsesopplevelse man må ha med seg for å forstå det norske samfunnet. At foreldre selv må ta ansvar for hva elevene får med seg, kan man jo egentlig si om alt i skolen, mener Tomren.

Rektorane ynskjer ikkje at spørsmålet om julegudsteneste skal splitte skular, elevar og foreldre og har difor vald å ta eitt felles standpunkt for å få lik praksis. Rektorane på alle skulene i Voss kommune har difor samrøystes kome fram til at vi ikkje ynskjer å stille til julegudsteneste frå og med skuleåret 2016/17.

Fra brevet til kirken fra rektorene

Rønnaug Skjeldal

FÅR IKKE JULEBESØK: – Selvfølgelig synes vi det er litt trist at det ikke skal bli skolegudstjeneste, men det er også opp til skolene å ta imot tilbudene de får, sier kateket Rønnaug Skjeldal, når NRK tirsdag formiddag treffer henne ved Vangskyrkja på Voss.

Foto: Christian Lura / NRK

Skolelederforbundet: – Gis ikke mulighet til å velge

Solveig Hvidsten Dahl, leder i Skolelederforbundet, sier rektorer hun snakker med oppfatter praksisen rundt skolegudstjenester som uproblematisk etter direktoratets siste rundskriv.

Solveig Hvidsten Dahl

Solveig Hvidsten Dahl

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

– Vi har ikke noen prinsipiell holdning til dette, men så vidt jeg forstår er det opp til den enkelte skole å vurdere hvilket samarbeid man skal ha med kirken. Vi vet at mange har et godt samarbeid med kirken og gir elevene mulighet til å velge om de vil være med på julegudstjenester, men her gis det, slik jeg forstår det, ikke mulighet til å gjøre noe valg i det hele tatt.

– Er det problematisk?

– Det kommer an på om rektorene har rådført seg med kommuneledelsen og foreldrene. Hadde jeg vært rektor, ville jeg nok vurdert det. Og det er jo mulig at dette har vært gjort her også, sier Dahl.

Rektorene på Voss ønsker ikke å kommentere saken før brevet har vært diskutert med kirken. Ordfører Hans-Erik Ringkjøb sier han foreløpig ikke har satt seg inn i saken, og derfor ikke kan uttale seg.