Hopp til innhold

Rektor drapstruet etter «jule-krangel»

Rektor ved Ekholt skole i Rygge har mottatt flere drapstrusler etter å ha oppfordret til å droppe begrepet «julelunsj».

Line Lofstad Andersen

Rektor Line Lofstad Andersen er blitt drapstruet etter at hun ville endre navn på et arrangement.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Bråket startet under oppstartsmøtet på skolen i høst. Lokalene ved skolen leies regelmessig ut til private arrangementer og trivselstiltak. Men i desember mente rektor Line Lofstad Andersen at arrangementet i desember burde hete noe annet.

Da foreldrene spurte om de ikke kunne avholde julelunsj skal rektoren ha svart at det var greit så lenge det ble kalt noe annet. For eksempel desemberlunsj, for at så mange som mulig skal bli inkludert.

Men dette har skapt sterke reaksjoner, og til Moss Avis forteller rektoren at hun har mottatt SMS-er og e-poster hvor hun blant annet blir bedt om å skyte seg selv og kalles landsforræder.

«Jævla muslim-elsker»

Ekholt ungdomsskole

Ved Ekholdt ungdomsskole ønsker rektoren at alle skal føle seg inkludert.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Mandag kveld var jeg også ute og jogget. Da var det en mann som dyttet til meg og kalte meg "jævla muslim-elsker". Det er klart det er ubehagelig, sier Andersen til avisen.

Hun ønsker likevel ikke å anmelde saken til politiet og poengterer at vi har ytringsfrihet i landet. Hvorvidt hun mener drapstrusler også er dekket av §100 i grunnloven uttaler hun seg ikke om til Moss Avis.

Til NRK forteller rektoren at hun ikke ønsker å la seg intervjue videre i saken.

Debatten som går på facebook og i kommunen har fått navnet "juleopprøret". I kommentarfeltene er mye av kritikken basert på at Andersen ikke ønsker noen julefeiring i det hele tatt, noe hun stiller seg fullstendig uforstående til.

– Vi har jul ved Ekholt skole. Vi har juletre, synger julesanger, spiser julemat, har juleverksted og juletradisjoner. I tillegg har vi ekstra tilbud til de som ikke kan delta, fortsetter hun til Moss Avis.

Medieskapt

Sjefen for opplæring i Rygge, Lars Gjemmestad, mener på sin side hele saken er skapt av media.

– Vi hadde i går et møte med over hundre foreldre, hvor samtlige stiller seg bak vedtaket. Det bildet som er skapt av Ekholt skole er fullstendig galt.

Nå ønsker han, som rektor Andersen, å legge hele saken bak seg. Samtidig presiserer han at Andersen får den oppfølgingen hun trenger av kommunen etter å ha mottatt trusler.

Vi er i en prosess hvor vi skal vurdere om dette skal anmeldes, men inntil videre er det viktig at Andersen får det tilbudet hun trenger av kommunen.