Hopp til innhold

Høyre til frontalangrep på Ap-byråd: – «Ikke bestått» under pandemien

– Skolebyråd Endre Tvinnereim har sviktet både lærere og foreldre, mener Høyres gruppeleder i Bergen, Harald Victor Hove. Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) fnyser av kritikken.

Skolebyråd Endre Tvinnereim og byrådsleder Roger Valhammer

FÅR KRITIKK: Bergens skolebyråd, Endre Tvinnereim (Ap), får voldsom kritikk av Høyre-topp Harald Victor Hove. Til høyre byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Foto: Marit Hommedal / NTB

Høyre-toppen sier det er hensynet til skolene i Bergen som gjør at han nå går knallhardt ut mot Tvinnereim, som ble utnevnt som skolebyråd i februar 2020, bare én måned før pandemien traff Norge.

– Svakeste kortet i byrådet

– Jeg vil definere ham som det svakeste kortet i byrådet per nå og han har også det svakeste budsjettet, med veldig få påplussinger. Verken på idretts-, skole- eller barnehagefeltet har han fått gjennomslag i de interne rundene i budsjettet, sier Hove, og fortsetter:

– Det betyr også at bergensskolen er den første taperen, fordi de har en byråd som ikke greie å kjempe deres sak i en krevende pandemi som fortsatt gir ettervirkninger for skoler, lærere og foreldre.

Hove hevder skolebyråden fra Arbeiderpartiet ikke har vært i stand til å trygge lærerne i en krevende smittesituasjon med mye sykdomsfravær. Han mener det også har gått ut over både skolebarn og deres foreldre.

– Det å svikte både foreldre og lærere i én og samme pandemi, det er vel en tydelig tilbakemelding på «ikke bestått» til skolebyråden, sier Hove, som mener byrådsleder Roger Valhammer (Ap) bør skifte ut Tvinnereim.

– Min oppfordring er helt klart å ta ut det svakeste kortet.

Harald Victor Hove

FYRER LØS: Høyres gruppeleder i Bergen, Harald Victor Hove, mener skolebyråden i Bergen må byttes ut.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Tvinnereim taus

Skolebyråd Endre Tvinnereim ønsker ikke selv å kommentere kritikken.

Det vil derimot sjefen hans, byrådsleder Roger Valhammer.

Han er ikke nådig mot Harald Victor Hove, som var høyresidens byrådslederkandidat både ved valget i 2019 og da Valhammers byråd kastet kortene sent i fjor høst etter å ha gått på tap i bystyret om valg av bybanetrasé til Åsane.

Det byparlamentariske kaoset endte med at Roger Valhammer dannet byråd igjen, med samme besetning som før kabinettsspørsmålet - nok en gang med Tvinnereim som skolebyråd.

Valhammer: – Skittent spill

Valhammer karakteriserer utspillet fra Hove som «del av et skittent politisk spill».

– Dessverre har det blitt litt for vanlig fra det som tidligere var et styringsparti å gå til denne type angrep uten noe substans. Det er litt uverdig at det kommer fra Høyre, sier byrådslederen.

Han oppfordrer Høyre til å stille mistillitsforslag dersom partiet mener Tvinnereim bør skiftes ut.

– Hvis det er sånn at Høyre eller noen andre partier i bystyret har mistillit til noen av mine byråder, så har de all mulighet til å fremme det på vanlig og parlamentarisk vis i bystyret. Men å gå ut på denne måten i nedia, slik jeg ser det uten noe grunnlag, er et nivå vi ikke bør legge oss på. Jeg håper vi kan slippe det i fremtiden, sier Valhammer.

Roger Valhammer

FORSVARER BYRÅDEN: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) sier han har full tillit til Endre Tvinnereim.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Har full tillit til skolebyråden

Mens Hove sier tilliten til Tvinnereim «begynner å bli tynnslitt», tar Valhammer ham i forsvar og sier han har full tillit til sin skolebyråd.

– Jeg er helt sikker på at Hove ikke har dekning for å hevde at det er verre i Bergen enn i andre byer eller kommuner. Tvert imot, jeg er ganske trygg på at det er så godt som det er mulig å få det til innenfor de rammene som fins i en pandemi.