Her må flyet gi opp landingen på Flesland

Det var svært utfordrende landingsforhold på flere flyplasser da ekstremværet «Tor» herjet. På Flesland stod brannbilene klare på rullebanen, i tilfelle fly skulle bli tatt av vinden.

Fly gir opp landing på Flesland

SE VIDEO: Et fly måtte gi opp, et annet landet under svært vanskelige forhold - og et helikopter ble tatt av vinden på Flesland i ettermiddag.

På Bergen lufthavn var det full storm i kastene da «Tor» herjet som verst fredag, og uværet skapte som ventet store problemer for flyene.

Aslak Sverdrup

GODT FORBEREDT: Lufthavnsdirektør Aslak Sverdrup sier flyplassledelsen har iverksatt nødvendige tiltak.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Vinden stod 90 grader rett inn fra siden, noe som skapte veldig vanskelige landingsforhold.

Har testet nødaggregat

Over 30 avganger og ankomster ved flyplassene i Bergen og Ålesund ble innstilt på grunn av den voldsomme vinden. Men veldig mange fly kom seg likevel avgårde som planlagt og uten forsinkelser.

– Vi vil neppe ha en normal situasjon her før i morgen tidlig, sa Sverdrup fredag ettermiddag.

Flyplassledelsene over hele kysten gikk gjennom sine rutiner og iverksatte nødvendige sikkerhetstiltak før stormen rammet med full styrke.

Brannbiler klare på Flesland

STÅR KLARE: Brannbiler er rullet ut ved rullebanen, i tilfelle et fly skulle bli tatt av vinden.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Blant annet testet mannskapet på Flesland at nødaggregatene fungerte, i tilfelle strømbrudd.

Brannbilene stod utplassert på rullebanen.

– Det er et forebyggende tiltak på grunn av den kraftige sidevinden. Skulle noe skje, så står brannbilene nærme, ifølge lufthavnsjef Aslak Sverdrup.

Lørdag formiddag er det fortsatt økt beredskap på flyplassen på grunn av heftige uværsbyger.

Det er ikke ventet at flytrafikken på Flesland vil gå som normalt før lørdag morgen.

HOLDER ÅPENT: Lufthavndirektør Aslak Sverdrup forteller at flere avganger og ankomster er innstilt, men at flyplassen holder åpent og at mange fly går som normalt.

– Ting går nesten som normalt

Uværet fredag rammet ikke så hardt som først fryktet.

Kristian Løksa, kommunikasjonssjef Avinor konsern

HAR OVERSIKTEN: Kommunikasjonssjef Kristian Løksa sier flytrafikken i hele Norge går veldig bra.

Foto: Avinor

– Det går veldig fint i flytrafikken i hele landet. Ting går omtrent som normalt. På Oslo lufthavn Gardermoen går 94 prosent av avgangene som normalt, sa kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor til NRK.

Ekstremværet «Tor» rammet ulikt fra sted til sted, avhengig av hvordan vinden traff. Flere av de mindre flyplassene ble derfor rammet hardere enn de store. Blant annet ble Stord lufthavn stengt ut dagen.

En rekke hurtigbåter innstilte avgangene sine fredag, blant annet Sunnhordlandsruten fra Stord til Bergen og Nordhordlandsruten fra Bergen til Frekhaug og Knarvik.

Fjord Line innstilte fredagsavgangen fra Hirtshals til Stavanger og Bergen. Lørdagens avgang fra Bergen/Stavanger til Hirtshals også er innstilt.

– Blir neppe verre vind

Meteorolog Berit Hagen ved Vérvarslinga på Vestlandet forteller at uværet hadde en litt nordligere bane enn hva man antok, noe som gjorde at Hordaland slapp billigere unna enn Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

– Ved Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane blåser det nå orkan i kastene, og man skal ikke så langt forbi Bergen før det blåser godt, sa Hagen fredag ettermiddag.

Ved 15-tiden var ekstremværet over Hordaland for fullt. Hardangerbrua ble stengt på grunn av kraftig vind, men ellers var det få problemer for biltrafikken.

Se bildene av uværets herjinger i Hordaland:

Barn i vinden på Glesvær under ekstremværet
Foto: John Nøstdal / NRK