Skoler sender elevene tidlig hjem

På grunn av orkanvarselet har nå skoler på hele Vestlandet begynt å sende elevene hjem. Sykehus, vegvesen og andre etater styrker beredskapen.

Ytrebygda skole i Bergen

STENGER DØRENE: Ytrebygda skole i Bergen begynte å sende sine 300 elever hjem fra klokken 10.30 fredag. Det blåser og regner allerede friskt. En rekke skoler i vestlandsfylkene gjør nå det samme og gir elever og ansatte tidlig helg.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Vi ønsker ikke at noen blir skadd og stenger dørene før klokken 12.00, sier rektor Hjørdis Østerbø på Ytrebygda skole i Bergen, som har 300 elever.

Hjørdis Østerbø, rektor på Ytrebygda skole i Bergen

SENDER ALLE HJEM: Rektor Hjørdis Østerbø.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Ytrebygda var en av de første som stengte, men etter hvert har mange tatt samme beslutning.

LES OGSÅ: No blir dei sende heim

Langs hele vestlandskysten er nå forberedelsene i gang før ekstremværet «Tor» slår til:

DNB Forsikring antyder allerede nå at det kan bli skader for over en halv milliard kroner.

Måløybrua klokka 14.30 torsdag

KAN BLI STENGT: Måløybrua kan bli stengt for trafikk, slik som her. Derfor ble elevene som hører til på fastlandet kjørt hjem allerede i formiddag. Arkivfoto.

Foto: MMS-foto: Asgeir Reksnes / NRK

Tidlig helg

– Noen av våre 89 skoler vil stenge tidligere enn normalt fredag. Dette er en beslutning vi overlater til den enkelte skole, sier Anne-Marit Presterud, kommunaldirektør for barnehage og skole i Bergen til NRK.

Foreldrene vil få SMS-varsling om skoler stenger tidlig. De blir også oppfordret til å følge med på nettsiden til enkeltskoler og Bergen kommune.

Hordaland fylkeskommune vil fortløpende vurdere om videregående skoler skal stenge på grunn av det varslede uværet. Fylkeshuset stenger kl. 14.00 i dag.

Barn i vinden på Glesvær under ekstremværet
Foto: John Nøstdal / NRK

Forberedt på store skader

Det er spådd sterk storm og kraftig vind når stormen «Tor» nå er på vei inn over store deler av norskekysten.

Fra fredag ettermiddag er det ventet sørvest sterk storm på strekningen Hordaland-Trøndelag, med fare for orkan på store deler av strekningen og vindkast inn over land på 35–50 m/s. Det er også ventet vestlig kraftige vindkast i utsatte områder nord for Mjøsa i Oppland og Hedmark, samt i øvre Buskerud.

– Vi har opplevd mye ekstremvær i Norge i løpet av de siste årene, og stormer som «Dagmar», «Nina» og «Berit» har tidligere vist oss hvor stort skadeomfanget kan bli. Ekstremværet som vi nå står overfor kan fort føre til et skadeomfang på over en halv milliard kroner, sier skadeleder i DNB Forsikring, Ketil Voll.

Får varsling

– Vi oppfordrer foreldre i skoler og barnehager til å hente barna sine før stormen slår til, selv om vi holder skolene åpent til klokken 16. Ellers råder vi folk til å holde seg inne, sier Møyfrid Ellingsund i Flora kommune til NRK.

Ytrebygda skole, Skranevatnet og Skeie i Bergen bestemte seg tidlig i dag for å gi elevene tidlig helg. Austrheim vidaregåande skule gjør det samme klokken 12.00. Det samme har Universitetet i Bergen.

– Vi har ringt busselskapet og fått omdirigert bussene slik at de kommer tidligere. Alle våre elever kommer seg hjem, så ingen slipper å bli sittende utover ettermiddagen, bekrefter rektor Hjørdis Østerbø på Ytrebygda.

Hun har besluttet å gi også lærere og øvrig personale fri etter lunsj.

LES OGSÅ: Slik førebur du deg best på ekstremvêret "Tor"

LES OGSÅ: Sjukehusa styrkar bemanninga på grunn av ekstremver