Hopp til innhold

Helikopterpilot tapte i Høyesterett

Over tre år etter helikopterstyrten i Røldal er endelig punktum for straffesaken mot piloten satt. Dommen på 60 dagers fengsel blir stående. – Han er skuffet, sier pilotens advokat.

Helikopterstyrt i Røldal

STYRTET: Under en konkurranse for frikjørere 27. april 2013 styrtet helikopteret med piloten og fire passasjerer om bord i alpinsenteret i Røldal.

Foto: Egil Torheim / NRK

Den 51 år gamle helikopterpiloten ble i desember dømt til ubetinget fengsel i 60 dager etter helikopterstyrten i Røldal i april 2013.

Piloten anket dommen fra Gulating lagmannsrett, og Høyesterett aksepterte å vurdere straffeutmålingen på nytt. Nå har de konkludert med at dommen på 60 dagers ubetinget fengsel blir stående.

Piloten må dermed sone 55 dager i fengsel, etter å tidligere ha sittet fem dager i varetekt.

– Bare flaks at ikke liv gikk tapt

Det var under en konkurranse for frikjørere 27. april 2013 at helikopteret med piloten og fire passasjerer om bord styrtet i alpinsenteret i Røldal.

Helikopteret knakk i to da det traff bakken, og Hardanger tingrett skrev i den første dommen at det bare var flaks at liv ikke gikk tapt.

Domstolene har slått fast at styrten skyldtes brudd på luftfartsregelverket og uforsvarlig manøvrering av helikopteret. Den nå 51 år gamle piloten foretok en såkalt akroflyging, en brå og kraftig retningsendring av helikopteret, under 150 meter fra bakken, som er den lavest tillatte avstanden.

– Han er skuffet

Dommerne i lagmannsretten kom til at 60 dagers fengselsstraff var passende grunnet skadepotensialet og at piloten som yrkessjåfør opptrådte grovt uaktsomt.

«Det er utvist grov uaktsomhet av en yrkesutøver med et særlig ansvar for andres sikkerhet», istemmer Høyesterett i sin vurdering av straffeutmålingen.

– Vi prosederte på noe annet, men Høyesterett er jo siste instans. Han er skuffet over resultatet, men vi må ta det til etterretning, sier pilotens forsvarer Sveinung Eliassen til NRK.