Hopp til innhold

Krigshelter fikk medalje 70 år forsinket

Sent, men godt. 31 krigsveteraner mottok velfortjent heder.

Krigsminnemedalje 1940-1945

HEDRET: Her er de 31 veteranene som ble tildelt regjeringens Minnemedalje 1939–45 for sin innsats under krigen. Seremonien skjedde i UiB-aulaen i regi av Bergen kommune.

Foto: Håvard Holme/Bergen kommune

– Jeg tar imot med glede, selv om vi har savnet at det ikke skjedde noe med oss etter krigen. Nå har jeg fått medaljen og det setter jeg stor pris på, sier veteran fra Osvald-gruppen, Arvid Abrahamsen.

Bergen kommune skriver at veterenane fikk medaljen mandag.

Krigsveteran August Rathke (89) har tidligere uttalt til NRK at medaljen kommer lovlig sent, fordi de fleste som deltok under krigen nå har gått bort. Rathke er en av dem som fikk medaljen.

Okkupert hverdag - August Rathke

FIKK MEDALJE: Krigsveteran August Rathke (89) er en av 31 norske og utenlandske militære, samt sivile i Bergen, som mottok medalje for sin innsats under andre verdenskrig.

Ordfører hedret egen far

Medaljen «Takk for din innsats 1939-1945» ble tildelt 31 veteraner (se navnelisten nedenfor) som deltok i kampen for et fritt Norge under andre verdenskrig.

Utdelingen skjedde i Universitetsaulaen mandag i regi av Bergen kommune.

Far til fungerende ordfører Tor Woldseth (Frp) var blant krigsveteranene som mottok medaljen.

– Veldig spesielt og rørende å levere ut medalje til min egen far, som satte ekstra spiss på dagen. Men det er ikke noen forskjell på ham og de andre når det gjelder innsats, sier Woldseth.

Egil A. Woldseth får minnemedalje

DELER UT TIL FAR: Far til fungerende ordfører Tor Woldseth (Frp), Egil A. Woldseth, var blant krigsveteranene som mottok medaljen. Her håndhilser far og sønn.

Foto: Håvard Holme/Bergen kommune

Markerer frigjøringen

Regjeringen har i anledning markeringen av frigjøringsjubileet laget minnemedaljen fordi 2015 er et historisk år. Norge markerer at det er 75 år siden landet ble okkupert av Tyskland, og 70 år siden frigjøringen.

– Flere av dem som gjorde en viktig innsats under krigen har ikke fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener. Dette gjelder ikke minst de som bidro på sivil side. Markeringene i 2015 vil være en anledning til å løfte fram nettopp dette, har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tidligere uttalt.

Mange typer motstandsarbeid har falt utenfor kriteriene for tildeling av eksisterende krigsdekorasjoner, derfor var det viktig for regjeringen å dele ut den nye medaljen.

Minnemedalje

DELER UT: Fungerende ordfører Tor A. Woldseth deler ut minnemedaljen til Alfred Hagelien.

Foto: Håvard Holme/Bergen kommune