Hopp til innhold

Ny krigsmedalje: – Regjeringen er sent ute

I forbindelse med frigjøringsjubileet har regjeringen laget en minnemedalje som de ønsker å dele ut til helter fra andre verdenskrig. – De er sent ute, for vi er veldig få som er igjen, sier krigsveteran (89).

Okkupert hverdag - August Rathke

FÅR KRIGSMEDALJE: August Rathke var leder for den kommunistiske motstandsbevegelsens ungdomsbevegelse i bergensområdet under andre verdenskrig. Han er kvalifisert til å få regjeringens nye minnemedalje, i likhet med alle som kan bevise at de deltok aktiv under krigen og fortsatt lever.

– Det er godt vi ennå har noen politikere som husker at det har vært krig i Norge, sier krigsveteranen August Ratkhe til NRK.

Rathke var leder for kommunistenes ungdomsbevegelse i bergensområdet. Motstandsmannen er kvalifisert til å få minnemedaljen, i likhet med alle som kan bevise at de deltok aktiv under krigen og fortsatt lever.

Medaljen «Takk for din innsats 1939-45» kan tildeles norske og utenlandske militære og sivile som en anerkjenning for innsats under 2. verdenskrig, melder Bergen kommune på sin hjemmeside.

Jeg er glad for at myndighetene fortsatt husker oss.

August Ratkhe, motstandsmann

Etterlyser mottakere

Bergen kommune etterlyser nå innbyggere som oppfyller kravene til å motta krigsmedaljen. Det er hver enkelt kommune i landet som har fått det praktiske ansvaret i forbindelse med utdelingen.

– Vi er inne i 70-årsjubileet for frigjøringen, og minnemedaljen er kurant. Den er rettet mot de få som er igjen. Jeg har selv sendt inn en liste på vegne av oss som var med i Saborg (sabotasjeorganisasjon i bergensområdet, red.anm.). Vi er bare et ensifret antall tilbake, sier Ratkhe, som fyller 90 år i desember.

Medaljeutdeling til Osvald-gruppen

UTDELING I 2013: Osvald-gruppen i Bergen får heder. Her de åtte veteranene som mottok medalje sammen med forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen. (Fra v.) Lars Bottolfs, Norman Gullaksen, Karsten Hansen, Harry Sønsterød, August Rathke, Anne Marie Malmo, forsvarsministeren, Signe Raassum og Arvid Abrahamsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Husk å melde fra

– Blir du glad for å få denne medaljen?

– Glad og glad ... Jeg er glad for at myndighetene fortsatt husker oss. Jeg vil oppfordre alle som mener seg fortjent til, eller kjenner noen som er fortjent til en slik tildeling, å meddele dette til sin kommune, sier veteranen til NRK.

Den opprinnelige fristen var 1. juli, men er nå utsatt til 28. august.

Rathke er tidligere tildelt Kongens fortjenstmedalje og Deltagermedaljen og er æresmedlem av Bergens Forsvarsforening. Han har også hjemmestyrkenes sølvnål samt britiske deltakermedaljer.