Håper på laksefest for 10 milliarder kroner i Kina

BEIJING (NRK): Norsk fisk er igjen velkommen i Kina. En ny avtale som signeres tirsdag åpner verdens største fiskemarked for norsk fisk. Oppdrettsnæringen håper på milliardomsetning i løpet av få år.

Per Sandberg viser frem en eske med norsk laks som Kinas nettbrukere snart kan bestille, sammen med

SELGER FISK PÅ NETT: Per Sandberg med en eske med norsk laks som Kinas nettbrukere snart kan bestille. He Chunlei er administrerende direktør i Alibaba Tmall Fresh, Kinas største e-handels nettsted.

Foto: Peter Svaar / NRK

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er på plass i Beijing. En ny avtale skal gi millioner av kinesere norsk laks på middagsbordet.

Sjømatrådet og oppdrettsnæringen jubler. Men fredsprisen som førte til et bunnivå for norsk fiskeeksport til Kina, vil ingen snakke om.

Kinesere med kjøpekraft

– Her er det helt fantastiske muligheter, nå når vi får til den normaliseringen som er på gang i dette markedet, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy i oppdrettsselskapet Marine Harvest.

Norges sjømatråd mener eksportverdien for Norge kan komme opp i ti milliard kroner – årlig – i løpet av noen år.

– Spørsmålet er om vi har nok fisk å selge, sier Kina-direktør i Norges sjømatråd, Sigmund Bjørgo.

Styrelederen i oppdrettsgiganten Marine Harvest er enig i at mulighetene er enorme.

– Jeg regner med at dette blir ett av våre største markeder i løpet av de neste åtte til ti årene, sier Ole-Eirik Lerøy.

– Vi snakker om 300 til 400 millioner mennesker som har bedre kjøpekraft enn europeerne. Dette er folk som i dag henter ferske produkter fra Japan, fra Latin-Amerika, ja egentlig fra hele verden fordi de vil bruke penger på god mat.

Lerøy vil ikke legge seg opp i storpolitikken, men sier at selskapet har måttet vente i seks år på denne muligheten. Samtidig har Kina fått fisk fra Chile, Skottland og Færøyene.

– Norsk laks er hovedmotoren i utviklingen av laksemarkedet verden over. Til og med våre konkurrenter venter på at Norge skal komme tilbake med fullt trykk.

Snakker ikke om menneskerettigheter

Fiskeriminister Per Sandberg kom mandag til Beijing, men menneskerettighetene vil han ikke si et ord om.

I seks år kastet Nobels fredspristildelingen til Liu Xiaoboa lange skygger over forholdet mellom Norge og Kina. Norske fiskeeksportører var blant dem som sterkest fikk merke kommunistpartiets misnøye med fredsprisen. Men nå er det historie.

«Lakseprotokoll»-avtalen, som signeres tirsdag gir retningslinjer om blant annet sykdomsfrie soner og stans i eksport fra områder der sykdom oppdages.

Det er lus og laksesykdommer som har vært Kinas offisielle begrunnelse for å stenge ute den norske fisken.

– Nå må de som produserer norsk sjømat kjenne sin besøkelsestid og lage kvalitet som blir godkjent i Kina, sier fiskeriministeren.

Per Sandberg på en mottakelse i den norske ambassaden i Beijing. Her i samtale med sjefene for

MOTTAKELSE: Per Sandberg på en mottakelse i den norske ambassaden i Beijing. Her i samtale med sjefene for Kinas netthandelgigant Alibaba.

Foto: Peter Svaar / NRK

Med slagord som fremhever norsk laks som ren og trygg, lanserte Sandberg mandag en kampanje der norsk laks skal selges på Kinas største e-handels nettsted, Alibaba. Nettstedet tror de kan selge laks over nettet for 100–200 millioner yuan allerede i år om alt går i orden.