Hopp til innhold

Grieg Seafood selger seg ut av Finnmark: – Litt overraska blir man

Grieg Seafood vil utvikle driften i Rogaland, og selger virksomheter i Finnmark til Cermaq. Ordføreren i Lebesby er positiv til oppkjøpet.

Oppdrettslaks i håv ved oppdrettsanlegg

I framtiden vil logoen på jakka ved anleggene i Finnmark vise Cermaq.

Foto: André Bendixen

Grieg Seafood har inngått en avtale med Cermaq, og selger sine virksomheter i Finnmark og Canada. Avtalen gjelder Grieg Seafood Finnmark, samt oppdrettsregionene i Grieg Seafood Newfoundland og Grieg Seafood British Colombia i Canada.

Transaksjonen har en verdi på 10,2 milliarder kroner på gjelds- og kontantfri basis, står det i en pressemelding fra Grieg Seafood.

Ordfører i Lebesby, Kristin Johnsen, fikk vite om oppkjøpet gjennom pressemeldingen.

– Det har vært spekulert i, men litt overraska blir man. Jeg stoler på Griegs avgjørelse, og jeg er positiv til Cermaq, så jeg er trygg på at både lokalsamfunnet og miljøet er ivaretatt, sier Johnsen.

Teistholmen oppdrettsanlegg, Grieg Seafood
Foto: Arild Eskeland / NRK

Salget har sendt Grieg Seafood ASA aksjen rett til værs. Kort tid etter børsåpning var aksjen opp 11 prosent, meldte E24.

Les også Storsatsing på Sørøya: Skal avle opp 12 millioner fisk på land

Grunnarbeidet for anlegget er allerede godt i gang i Hasvik.

– Viktig å følge med

I Lebesby skal Grieg Seafood sette i gang et nytt smolteanlegg til 1.1 milliarder kroner. Anlegget skal produsere 3.000 tonn med post-smolt fra 2026, og vil skape 10 nye arbeidsplasser i kommunen.

– Det er alltid viktig å følge med når store endringer skjer, spesielt med en så stor aktør som Cermaq. Vi håper at dette skal gi muligheter for utvikling og lokal verdiskaping for Lebesby, men også regionen Finnmark.

Kristin Johnsen, ordfører i Lebesby.

– Jeg er positiv til vekst og drift, sier ordfører i Lebesby, Kristin Johnsen.

Foto: Privat

– Da blir det enda viktigere at småkommunene blir lytta til, sånn at veksten brukes til å styrke lokalsamfunnene og miljøet, ikke svekke det.

Satser på Rogaland

Grieg Seafood Finnmark har 309 ansatte, med oppdrettsanlegg i Alta, Loppa, Nordkapp og Hammerfest.

– Denne transaksjonen vil ruste både Grieg Seafood og regionene for framtiden. Cermaq er godt posisjonert til å ta virksomhetene i Finnmark videre, uttaler konsernsjef i Grieg Seafood, Nina Willumsen Grieg.

Nina Willumsen Grieg, regiondirektør Grieg Seafood Rogaland

Nina Willumsen Grieg, konsernsjef i Grieg Seafood.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

I Rogaland har Grieg Seafood mål om å slakte 30 000 tonn i 2025. I Finnmark er tallet 32.000.

– Cermaq deler våre verdier om å drive oppdrett med lavest mulig miljøavtrykk, og best mulig fiskevelferd, samt å respektere og bidra til lokalsamfunnene rundt anleggene. Jeg er trygg på at regionene er i de beste hender, sier Grieg.

Les også Grieg Seafood skal hente inn 2 milliarder – selger smoltanlegg i Finnmark

Bildet viser smoltanlegget til Grieg Seafood.

NRK har vært i kontakt med pressekontakter for både Grieg Seafood ASA og Cermaq. De vil ikke uttale seg om hva det vil bety for ansatte i Finnmark før oppkjøpet er godkjent.

– Forbedre fiskevelferden

Konsernsjef i Cermaq, Steven Rafferty, uttaler i pressemeldingen at han ser et spennende potensial i å optimalisere driften.

– Begge selskapene er forpliktet til å forbedre fiskevelferden og minimere miljøpåvirkningen. Vi ser ivrig fram til å styrke vår samarbeidsinnsats mot bærekraftig vekst med den ekstra ekspertisen og ressursene som Grieg tilbyr, sier Rafferty.

Steven Rafferty i Cermaq

Steven Rafferty, konsernsjef i Cermaq.

Foto: Cermaq

I 2024 begynte Cermaq å bygge et nytt smolteanlegg i Hasvik. Når anlegget er ferdig, vil storsatsingen gjøre Cermaq til de største på smolt i nord.

– For hasviksamfunnet betyr dette prosjektet ganske mye. Smoltanlegget vil tilføre minimum 24 nye arbeidsplasser til kommunen, sa ordfører I Hasvik kommune, Lars Hustad, til NRK i fjor.