Gratis skolefrokost skal hindre frafall

Vekk med boller og sjokomelk. Nå skal sunn, gratis frokost lokke elevene til å bli værende på skolen.

Gratis skolefrokost

SLUTT PÅ BOLLENE: Runar Nystrøm er elev på Årstad videregående skole. I dag består skolematen hans av boller og sjokomelk. Snart får han og medelevene tilbud om gratis sunn frokost på skolen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Frafallet i den videregående skolen er stort og stabilt. Tre av ti, av dem som startet på videregående i Hordaland i 2009, hadde ikke fullført skolegangen fem år etter.

Årstad videregående på Danmarks plass er den skolen i Hordaland der flest elever dropper ut. Nå innfører man gratis skolefrokost.

– Det hørest helt supert ut, sier Runar Nystrøm som er elev ved skolen og har vært på nærmeste matbutikk for å kjøpe boller og sjokomelk når NRK møter han.

– Jeg vil definitivt benytte meg av dette. Jeg vil gjerne ha sunnere mat og det er bra at vi slipper å betale, sier eleven.

Koster en million

– Jeg ser på dette med svært blide øyne. Dette er et viktig tiltak for å få ned skolefravær og frafall, sier Lin Marie Holvik, rektor ved Årstad.

Hun mener elevene trenger litt hjelp for komme seg ut av dynen og til skolen i riktig tid. Matservering er bare ett av flere brikker som skal på plass.

Fylkespolitikerne vil bruke en million på frokostprosjektet.

– Vi tolker dette som at politikerne bryr seg om Årstad. Jeg lover at vi skal få mye ut av disse pengene, sier Holvik.

LES OGSÅ: Spiste seg gjennom 15 skolekantiner | Privatskole om dagen, sirkus om kvelden

Gratis skolefrokost

POSITIV: Lina Mari Brathaug, masterstudent ved Høgskulen i Bergen har intervjuet elever i Nordland. Der har skolene siden i fjor gitt gratis frokost til elevene.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Forsker: – Et godt tiltak

Nordland fylkeskommune begynte i august 2015 med felles, gratis frokost for elevene på alle de videregående skolene. Lina Mari Brathaug, som er masterstudent ved Høgskulen i Bergen, har i masteroppgaven sin undersøkt hvordan elevene opplever ordningen.

Brathaug mener tiltaket treffer mange av årsakene som bidrar til frafall i skolen.

– Det handler om det sosiale. Man får pratet litt sammen før man begynner skoledagen. Og så har du kostholdsbiten som er viktig i for å fremme sunne kostholdsvaner.

Flere av elevene vi møter på Årstad sier at de går hele skoledagen uten å spise et skikkelig måltid.

– I forhold til frafall tror jeg dette er et godt tiltak, sier Brathaug.

LES OGSÅ: Counter-Strike blir toppidrettsfag i norsk videregående skole

Gratis skolefrokost

SKEPTISKE: Selv om klokken nærmer seg 12 har Mia Løyning Markhus, Seline Norevik Vangsnes og Ingrid Emilie Løseth Shala ennå ikke spist frokost eller lunsj. De tre tror ikke skolefrokost vil redusere frafallet.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Vår viktigste jobb

I budsjettet til Hordaland fylkeskommune har Ap, KrF, Sp og SV allerede satt av pengene, men administrasjonen har brukt tid på å vurdere hvor pengene kan brukes mest treffsikkert.

Leder i opplæringsutvalget, Emil Gadolin (Ap) er fornøgd med at valget falt på den største yrkesskolen i byen.

– Å hindre frafall er vår viktigste jobb. Årstad er en av skolene der mange elever har droppet ut, og det er viktig å prioritere de skolene som har størst utfordringer, sier Gadolin.

Saken blir formelt avgjort i opplæringsutvalget torsdag.

– Jeg tror dette kan øke trivselen på skolen samtidig som det kan hjelpe elevene til et kosthold som kan styrke konsentrasjon og skoleprestasjoner, sier Gadolin.

LES OGSÅ: Dropper russetiden for å prestere | Denne skulen er «best» i landet