Hopp til innhold

Privatskole om dagen, sirkus om kvelden

35.000 norske barn får undervisning utenfor den offentlige skolen. Shannon Arnardo (13) har egen privatlærer mens familien er på sirkusturné halve skoleåret.

Shannon og læreren har geografiprøve i husvognen. Hun og faren mater hester bak sirkusteltet.

SIRKUSDATTER: Siden mars har Shannon Arnardo (13) kjørt landet rundt med faren Are på Cirkus Arnardo. De månedene familien er på reise får jenta undervisning av privatlærer. – Når jeg blir eldre vil jeg enten fortsette å jobbe med sirkus, eller så vil jeg bli veterinær, sier den hesteglade jenta.

Vi befinner oss i en campingvogn på Slettebakken i Bergen. Bare noen meter unna står det gigantiske, blå teltet til Cirkus Arnardo og en billettluke med blinkende bokstaver.

– Nå skal vi ha geografiprøve, sier lærer Heather Witt og gir et håndskrevet ark med spørsmål over bordet til Shannon Arnardo.

Sistnevnte er syvende generasjons sirkusbarn og datter av sirkusdirektør Are Arnardo.

Barna våre må velge karriere selv. Uansett er det viktig at de får utdanning og et støtt fundament. Å drive sirkus er riskosport.

Are Arnardo, sirkusdirektør

Jenta, som fyller 13 år om knappe to uker, er for lengst i gang med ungdomsskolen. Mens klassekameratene hennes hjemme i Lillesand startet skoleåret 19. august, har Shannon fått privatundervisning hele sommeren.

– Jeg hadde to uker skolefri i juli, ellers har jeg gått på skolen tre timer hver dag. Geografi er ett av favorittfagene mine, forteller Shannon til NRK.

Mindre enn en promille

Elevkullene i Norge vokser og blir større hvert år, en trend som er ventet å fortsette. Men antallet norske elever som er tilknyttet privatskoler øker ikke til tross for nye teknologiske muligheter.

Private skoler utgjør fortsatt en liten andel av landets skoler. Drøyt fire av hundre elever, 35.000 av 817.000, er tilknyttet private skoletjenester. Det viser ferske tall fra Kunnskapsdepartementet.

Antallet barn som kun får hjemmelæring er marginalt.

– Barn og ungdom som får hjemmeundervisning er veldig få; mindre enn én promille. I praksis er dette stort sett barn som er syke, på lange utenlandsreiser eller familier som velger å undervise barna sine hjemme av religiøse eller pedagogiske årsaker, opplyser seniorrådgiver Dino Prohic ved Kunnskapsdepartementet til NRK.

Ikke noe i departementet sine prognoser tilsier at andelen elever i private skoler vil øke markant de nærmeste årene.

Ifølge Utdanningsdirektoratet var det i skoleåret 2014–15 omtrent 120 barn som fikk hjemmeundervisning.

Shannon Arnardo får privatundervisning

SKOLEVOGNEN: Lærer Heather Witt (til v.) og Shannon Arnardo står i døren på skolecampingvognen, som også er Heathers hjem de seks månedene sirkuset er på veien.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Besøker 130 steder i Norge

I løpet av sommeren kjører Cirkus Arnardo mer enn 7000 kilometer rundt i Sør-Norge.

I løpet av seks måneder besøker Cirkus Arnardo 130 norske byer og tettsteder. Arnardo er i år landets eneste omreisende sirkus og består av 37 kjøretøyer og hundre personer.

På hvert nytt sted blir bobilcampen og teltene satt opp, skolevognen parkert – og undervisningen starter.

Lærer Heather er ansatt og lønnet av sirkuset, som har vært på veien siden i mars. Da ble Shannon og broren Luigi (15) tatt ut av skolen på Sørlandet for å bli med far Are Arnardo og moren Paolina på den årlige sirkusturneen. Are er sirkusdirektør, mor artist og illusjonist.

Da har man ikke noe annet valg enn å bli med på lasset.

Shannon Arnardo får privatundervisning på sirkuset

DYREVENNLIG: Det er ingen ulempe å være interessert i dyr når man bor på sirkus. I år er det hester og hunder, som Are og Shannon her hilser på, som utgjør underholdningsinnslagene. Elefantene er pensjonert.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

– Hva skal du gjøre når du blir eldre?

– Jeg vil enten fortsette å jobbe med sirkus, eller så vil jeg bli veterinær, sier den hesteglade jenta.

Vi blir med henne bort til en avlang lastebilhenger med tre åpne luker. Der titter to sorte og ett hvit hestehode ivrig ut. Og de blir enda ivrigere når hestepasseren slipper dem ut på den gruslagte Slettebakken og får brødskiver av 13-åringen.

Det har vært uproblematisk å ta barna ut av vanlig skole så lenge vi skaffer privat lærer som følger dem opp. Barna får en mer intensiv undervisning enn om de skulle gått i en klasse med 30 elever.

Are Arnardo, sirkusdirektør

Laster ned oppgavene

Frem til nå har Shannon gått på Justøy skole, en Montessori-skole der hun har vært en av fire elever. Denne høsten skal hun begynne i åttende trinn på Lillesand ungdomsskole og får 27 klassekamerater.

– Hvordan er det å gå på to skoler: Privatskole om sommeren og vanlig skole om vinteren?

– Jeg tenker ikke så mye på det, dette er normalt for meg. Vi drar fra Lillesand i mars og vender tilbake i september, sier åttendeklassingen til NRK innimellom geografispørsmålene i skolevognen.

Oppgavene blir lastet ned fra internett, men nettdekningen på flere av stedene sirkuset besøker er for dårlig til at man har turt å satse på ren Skype- og nettundervisning.

– Dette er nesten som vanlig skole. Læreren er flink. Forskjellen er at vi er på camping, at klassen er liten og vi bare har tre timer hver dag, forklarer Shannon.

Cirkus Arnardo

SIRKUSFAMILIE: (Fra v.) Shannon, Paolina, Are og Luigi Arnardo, her fotografert for et par år siden, bor i Lillesand om vinteren, resten av året kjører de landet rundt i bobil.

Foto: Fotografene Helge Studio

Hun og broren Luigi, som går på tiende trinn, er de eneste elevene på sirkusskolen. I dag er Luigi sengeliggende med feber i husvognen like ved, så Shannon sitter i skolevognen alene.

Lærer Heather er skotsk, men bosatt i Horten. Hun så at sirkuset annonserte etter lærer og tok kontakt. Nå har hun undervist sirkusbarna i fem år. I vinterhalvåret jobber hun som misjonær.

– Pengene jeg tjener på sirkuset gjør at jeg kan leve som misjonær resten av året. Jeg liker denne livsstilen, som passer for meg, smiler privatlæreren.

Barn og ungdom som får hjemmeundervisning er stort sett de som er syke, på lange utenlandsreiser eller har familier som velger å undervise barne sine hjemme av religiøse eller pedagogiske årsaker.

Dino Prohic, seniorrådgiver

Savner vennene sine

I år er det fem barn med på Cirkus Arnardos norgesturné. Shannon Arnardo innrømmer at hun kan få hjemlengsel.

– Jeg savner vennene mine av og til. Men når jeg er hjemme i Lillesand savner jeg å leke rundt på sirkuset, sier hun.

Jenta har tidligere vært med i foreldrenes illusjonsnummer i manesjen, men nå har hun andre småjobber på sirkuset. Og øver akrobatikk på si. Broren terper på et diablo-nummer.

Cirkus Arnardo illusjonsnummer

ILLUSJONISTER: Paolina og Are viser hver kveld sitt magi- og illusjonsnummer i manesjen. Men de er bestemte på at barna deres ikke skal tvinges inn i sirkusbransjen.

Foto: Cirkus Arnardo

– Barna får selv velge selv

Are Arnardo er helt åpen på at det er barnas eget valg om de ønsker å jobbe på sirkus når de blir voksne, eller finne seg en annen karriere. Cirkus Arnardo har vært på veien i snart 70 år og er blitt en familietradisjon.

– Mine foreldre ønsket at jeg skulle ha en solid utdannelse i bunnen. Våre barn kommer til å få den samme sjansen. Jeg hadde også egen lærer da jeg vokste opp. Jeg klarte meg ganske bra, sier Are, som siden fullførte økonomiutdanning på BI.

I dag bruker han utdannelsen til å styre både det økonomiske og administrative rundt sirkuset som bestefaren Arne stiftet i 1949. Sirkuskongen Arne Arnardo er Norges mest berømte tryllekunstner gjennom tidene.

Are er spent på om hans barn vil ta opp sirkustradisjonen eller gå helt andre veier.

– De må velge selv, så vil vi støtte dem på det. Det blir spennende å se hva de velger. Uansett er det viktig at de får et støtt fundament. Å drive sirkus er risikosport, men jeg tror sirkuset vil leve videre, sier Arnardo-direktøren.

Fullførte BI

I fjor var det knallvær, men et dårlig publikumsår. Frem til nå har det stort sett vært kaldt og regnfullt i Norge, som har gitt besøkssuksess for Cirkus Arnardo. Slik svinger inntektene fra år til år.

Are mener han selv er et levende bevis på at det går å an å kombinere sirkus og utdanning.

– Skolene i Lillesand skjønner vår situasjon, og at barna våre ikke kan være alene hjemme når vi er på reise. Det har vært uproblematisk å ta barna ut av vanlig skole så lenge vi skaffer privat lærer som følger dem opp. Barna får en mer intensiv undervisning enn om de skulle gått i en klasse med 30 elever, så jeg håper at de får med seg mer enn de ville gjort på en vanlig skolebenk, sier Are til NRK.

Lommetyv-artist Kenny Quinn Sirkus Arnardo

HAR MED SEG SØNNEN: Lommetyvartist Kenny Quinn sørger for at sønnen Jack får Skype og nettundervisning mens han er på reise med Cirkus Arnardo.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Får prøver på mail

Lommetyvartist Kenny Quinn (50) bruker sommeren på å rundstjele tilfeldig utvalgte publikummere – og politifolk – i manesjen, noe NRK tidligere har omtalt. Han har med seg sønnen Jack (8) med på årets turné.

– For vår del har vi valgt å la Jack på fjernundervisning. Han tilhører en alminnelig folkeskoleklasse i København, der han går når vi er hjemme i Danmark, forteller Kenny.

Jack har med seg en del bøker i bobilen, og får beskjed via mail fra læreren hva han skal arbeide med hver uke.

– Vår sønn utfører naturligvis alle de samme prøvene som sine skolekamerater i Danmark. Etter skole, lekser og jobb gjør vi som andre familier: Vasker tøy, handler mat og finner på aktiviteter, eller Jack leker med de andre barna på sirkuset, avslutter artistpappaen.