Hopp til innhold

Counter-Strike blir toppidrettsfag i norsk videregående skole

Garnes videregående skole i Bergen vil lære gamere å leve som toppidrettsutøvere. Utdanningstilbudet vekker internasjonal oppmerksomhet.

Counter-Strike

PÅ TIMEPLANEN: Counter-Strike blir toppidrettsfag på Garnes videregående skole i Bergen. Bildet er fra en Counter-Strike-turnering under World Cyber Games i Köln.

Foto: SASCHA SCHUERMANN / AFP

«De fleste av oss har prøvd å snike oss til en rask runde «Minesweeper» i data-timene på skolen. Men elever på Garnes videregående skole trenger ikke skjule at de spiller spill», skriver teknologinettstedet Arstechnica.

Sammen med gaming-nettstedet Dotablast er de blant flere internasjonale nettsteder som har bitt seg merke i den siste nyvinningen i norsk videregående opplæring:

Toppidrettsutdanning i dataspillene Counter-Strike og League of Legends.

– Vi har sett at e-sport er et fenomen i vekst, noe mange ungdommer driver med, og synes det er på tide at det blir tatt seriøst, sier Petter Grahl Johnstad, avdelingsleder for realfag ved Garnes videregående skole i Bergen til NRK.

Første gang i Norge

Undervisningen starter opp i august, og e-sport blir en studiespesialiserende utdanning på linje med toppidrettstilbudet i fotball og håndball. Elevene avlegger eksamen, og får karakter på vitnemålet.

– Hovedmålet for førsteklasse er treningsplanlegging, basisferdigheter og ferdighetsutvikling, og kompetansemålene er knyttet til dette, sier Johnstad til Gamer.no, som først omtalte det nye utdanningstilbudet.

De skriver at folkehøgskolene i Namdal og Lundheim har hatt suksess med sine e-sportlinjer, men at dette er første gang dataspill som konkurranseform blir en del av den generelle studiekompetansen i Norge.

Garnes Vidaregåande skule

SPILLSKOLE: Garnes vgs. i Arna i Bergen starter toppidrettsutdanning i e-sport.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Skal lære seg å leve som toppidrettsutøvere

I tillegg til å spille, skal videregående-elevene gjennom et program i fysisk basistrening.

Skolen vil også være veldig bevisste på å forfekte en sunn livsstil. Til Gamer.no sier Johnstad at elevene skal utvikle forståelse for hvordan det er å leve som en toppidrettsutøver.

– Det er nok noen som har et usunt forhold til gaming. Vi tror vi kan bidra til å gi elevene forståelse av hvordan ulike momenter virker sammen for at man skal prestere. Det er det samme som Magnus Carlsen gjør, for så vidt: For å prestere i spillet, må man være i god fysisk form, sier Johnstad til NRK.

– Tror det blir populært

Skolen har vurdert flere spill, men landet i dag på at Counter-Strike: Global Offensive og League of Legends blir spillene det tilbys undervisning i for skoleåret 2016/17. Utvidelse til flere spill vil bli vurdert etter hvert.

Garnes videregående skole har gjentatte ganger vært truet av nedlegging, senest i fjor høst, da politikerne berget skolen i siste liten. Nå håper skolen den nye linjen kan bli et viktig bidrag til å holde elevtallet oppe de kommende årene.

– Vi tror jo dette kan bli et populært tilbud, sier Johnstad til NRK.

Slik markedsfører skolen den nye studielinjen: