Etter å ha hørt om guttenes kantinestunt i Bergen oppfordrer Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet elever i hele landet til å kopiere påfunnet.
– Peter og Andreas bidrar til å rette søkelyset på kantine og skolemåltid, som er en viktig del av elevenes fysiske og psykososiale læringsmiljø, sier seniorrådgiver Mari Helene Kårstad til NRK.
– Det ble mye mat!
– Vi besøkte 15 kantiner og har fått i oss mye mat, sier Peter Richard Anthun Sundquist ved Bergen Katedralskole til NRK.
Med seg hadde han «Katten»-kamerat Andreas Foldrup Gjerde. Mattestene ble gjort i skoletiden.
– Kantinen er et viktig og naturlig samlingssted for oss. Men kvaliteten er veldig varierende. Noen har fokus på sunn juice og den slags, andre har lagt opp til at det kun er brus vi skal kjøpe, sier Sundquist til NRK.
LES OGSÅ:
Sunne alternativer
Kantinen i Olsvikåsen videregående skole ble den klare vinneren, noe Bergensavisen tidligere har omtalt.
– De hadde hyggelig og varm kantine med fint utseende, og maten var helt eksemplarisk både når det gjelder pris og smak. Den er den klart sunneste av alle, i tillegg til at de er gode på kildesortering, forteller gymnasiastene.
- Fana Gymnas, Katten (testet av eksternt panel), Nordahl Grieg, Årstad og Amalie Skram videregående fikk terningkast fem.
- Laksevåg og Danielsen videregående endte nederst med terningkast to.
– Hvor mye penger må en elev ha med seg for å kunne kjøpe et sunt måltid og samtidig bli mett?
– Det varierer enormt. På «Katten» er maten veldig dyr og du trenger mellom 50 og 70 kroner. Går du på Årstad-kantinen trenger du bare 35 kroner for å bli god og mett, sier Peter Richard Anthun Sundquist
18-åringen mener veldig få har råd til å bruke 70 kroner daglig og anslår at smertegrensen er 30–40 kroner.
LES OGSÅ:
En nasjonal utfordring
Nasjonalt senter inviterte bergenselevene til å presentere sine funn på konferansen «Skolemåltidet – en ressurs for læringsmiljøet». Nå kan arbeidet bli videreført i resten av landet.
– Peter og Andreas sitt initiativ er et spennende nybrottsarbeid. Kantinen er en viktig del av skolehverdagen og læringsmiljøet!
Det sier Mari Helene Kårstad ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Hun forteller at mange fylkeskommuner har tatt tak i sine skolekantiner for å skape en sunnere profil.
– Vi oppfordrer flere unge til å bruke medbestemmelsesretten og sette krav til kantinen sin.
Nasjonal konferansen
På konferansen i desember fokuserte guttene mest på trivsel, men også på beliggenhet og koselig atmosfære.
– Det er fint at de fokuserer på flere ting, ikke bare pris. De hadde en bred tilnærming til temaet. Mange skoler som vi har vært i kontakt med vektlegger vel så mye det sosiale aspektet som at maten skal være sunn og prisen er god, sier Kårstad til NRK.