Hopp til innhold

Debatten raser rundt David Toska som sjakk-kommentator

TV 2 mener Nokas-dømte David Toska har en historie å fortelle. – Flytter en grense for hva som er sømmelig i en underholdningskontekst, sier sportskommentator.

David Toska i TV2s sjakk-studio

OMSTRIDT: Det vekker debatt at David Toska, som sonet 13 år for Nokas-ranet, i dag er sjakk-kommentator i TV 2.

Foto: Skjermdump fra TV2

Debatten raser etter at TV 2 inviterte David Toska inn i sitt sjakkstudio.

David Toska er kjent for en eneste ting, og en eneste grunn, og det er at han var hovedmannen bak Nokas-ranet.

Leif Welhaven, sportskommentator i VG, kaller TV 2s invitasjon for et skremmende sjakktrekk.

Her er det store spørsmålet hvorfor velger man David Toska. Hvis svaret på det spørsmålet er at det er knyttet til fortiden hans, og ikke sjakk-kompetansen, så mener jeg at TV 2 flytter en grense for hva som er sømmelig i en underholdningskontekst.

Sportsredaktør i TV 2 Vegard Jansen Hagen sier David Toska som sjakkinteressert er relevant å ha med i sending.

Har en historie å fortelle om hva sjakken har betydd for ham før murene, bak murene og etter murene.

Vegard Jansen Hagen sportsredaktør i TV 2

Toska ønsker å bli en god samfunnsborger, gi noe tilbake til samfunnet og bli assosiert med noe positivt, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2.

Foto: Jon Bolstad / NRK

En ting er å få en ny sjanse i livet, men hvis det blir et konkurransefortrinn, som en betalt stilling som dette er, et springbrett nærmest, og som er en konsekvens av alvorlig kriminalitet du har begått, så mener jeg at vi drar rehabiliteringstanken altfor langt, sier Welhaven.

Sportsredaktør Hagen i TV 2 mener derimot at sjakksendingen er en relevant arena.

Dette er det ene området der han ser at han kan sende et tydelig signal om nettopp det å gi noe positivt tilbake til samfunnet.

Leif Welhaven

Sportskommentator i VG Leif Welhaven sier vi skal passe oss for å lage kjendiseri rundt personer som utelukkende er kjent for alvorlig kriminalitet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Forsvarer Toska-avgjørelse

Ikke alle er kritiske til at Toska blir å se på fjernsynet.

– Nettopp fordi dette er så følelsesladd, er det viktig å ha noen gjerdestolper og prinsipper som står seg.

Det sier Torbjørn Vereide, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Han mener det er prinsipielt riktig å la Toska opptre som sjakk-kommentator.

– Det viktigste er å ikke skade rettsstaten vår. Når en dom er sonet, skal man kunne komme seg inn igjen i samfunnet. Det er utrolig viktig. Det er rettssystemet som bestemmer, ikke politikere eller fakkeltog i gata.

Torbjørn Vereide, stortingsrepresentant for Ap

– Hvis de som er ferdig sonet blir fanget i fortsatt kriminalitet fordi samfunnet avviser dem på alle plan, blir konsekvensene veldig dramatiske for enkeltmenneskene og samfunnet, mener Vereide.

Foto: Jostein Vedvik

– Tapsprosjekt

David Toska ble betegnet som mesterhjernen bak Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

Politimannen Arne Sigve Klungland ble drept under ranet, og 50 millioner kroner av ransutbyttet er fremdeles ikke gjort greie for.

Sportsredaktøren i TV 2 Vegard Jansen Hagen sa tidligere mandag at denne saken har gitt uvanlig mye oppmerksomhet og negative reaksjoner.

– Det har vi forståelse for, så vi forventer ikke å vinne noe på det. I dag er det et tapsprosjekt, men det har et viktig prinsipp: Toska er ferdig sonet og ønsker å komme tilbake til samfunnet.

I dette tilfellet har vi landet på at Toska har en viktig historie å fortelle om fellesskap og inkludering.

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2

Reaksjonene har kommet fra flere kanter. Blant annet har politimesteren i Vest politidistrikt og advokaten for de Nokas-ansatte uttalt seg kritisk til TV 2s avgjørelse om å invitere ham inn i studio.

Hagen sier han forstår reaksjonene. Han forteller også at kanalen har vært i kontakt med den drepte politimannens familie.

– Det var blant de første tingene vi gjorde. Deres holdning til at Toska skal tilbake til samfunnet, synes jeg har vært enormt imponerende.

Han sier meningene er delte også innad i TV 2.

– Ikke alle i TV 2 har jublet, på ingen måte. Vi får også negative reaksjoner, men opplever at det finnes en prinsipiell forståelse rundt forbrytelse og straff, soning og forsoning.