Hopp til innhold

Fant gigantisk vepsebol i taket: – Har aldri sett noe liknende

Fem år gammelt vepsemysterium løst da takpanelet ble tatt ned. – Dette er naturen på sitt beste, sier huseieren.

Vepsebol funnet i tak

SLIK SER DET UT: Tor Henning Engen klarte å løfte ut vepsebolet fra taket i nesten et helt stykke. Slik så byggverket ut etter frigjøringen.

Foto: Privat

Tor Henning Engen fra Stord skulle rive ned innerpanelet på loftet hjemme i Sauda etter en vannlekkasje. Da han hadde tatt av noen bord, åpenbarte det imponerende byggverket seg i all sin prakt.

– Vepsebolet ligger i et skråtak, mellom inner- og yttertaket. Da jeg kom helt ned til gulvet, viste det seg at vepsebolet går enda lenger nedover. Jeg aner ikke hvor langt ned det går. Gudene må vite hva som kan dukke opp, sa Engen til NRK før bolet var gravd helt fram.

– Hva tenkte du da du så hvor stort det var?

– Jeg har aldri sett noe liknende. Dette er jo naturen på sitt beste!

Tor Henning Engen

IMPONERT: Tor Henning Engen vil prøve å ta ut vepsebolet i et helt stykke.

Foto: Privat

Anticimex: – Vepsebol kan bli kolossale

Heldigvis var bolet tomt for veps. Engen var også glad for å finne ut i helgen at bolet var stoppet av gulvplankene og derfor ikke gikk lenger nedover i huset.

Funnet gjør også at Engen omsider har funnet forklaring på et lite mysterium fra fem-seks år tilbake.

– Vinteren 2015 fant jeg litervis med veps i dvale i et vindfang i husets andre etasje. Så jeg vil tro dette er fra ca. 2014. Jeg har ikke sett noe veps her i år, sier han.

Biolog og skadesjef i Anticimex, Stein Norstein, forteller at det ikke er helt uvanlig å støte på så store vepsebol, til og med større enn det Engen fant i taket sitt.

– Det hender iblant at vi kommer borti svære vepsebol. Noen kan bli helt kolossale, enda større enn dette, sier han.

Vepsebol i tak

KJEMPEBYGG: Her under takpanelet på loftet fant Tor Henning Engen det enorme vepsebolet.

Foto: Privat

Skal være trygge å skjære ned nå

Fordelen er at veps kun bruker bolet sitt én sesong. Dermed kan man være trygge på at store bol man oppdager på våren er forlatt.

– Alle de store bolene er tomme nå og kan trygt skjæres ned. Finner du et nytt bol, så er de fortsatt ganske små og inneholder bare ti-tjue veps. Så dette er rette tiden å ta dem, sier Norstein.

Aktiviteten øker jevnt utover sommeren og topper seg i slutten av juli og begynnelsen av august. Da er det langt farligere.

– På høsten må man ikke finne på å å gå løs på slike bol, sier Norstein.

Han regner det som ganske sikkert at kjempebolet er fra 2014 ut fra det Engen forteller. Annethvert år, partallsårene, er det nemlig såkalt vepseår. Da kan det være tre ganger så mye veps som året før og året etter.

Og ja, det betyr at det er vepseår i år .

Stein Norstein

EKSPERT: Biolog Stein Norstein er skadesjef hos Anticimex, et selskap som har spesialisert seg på skadedyrbekjempelse.

Foto: Anticimex

Vil ha bolet ut i helt stykke

Tor Henning Engen var så imponert over vepsenes byggverk at han prøvde å få hele sulamitten ut fra taket i et helt stykke, noe han langt på vei lyktes med.

– Jeg stakk noen baufil-blad ned langs kantene for å frigjøre bolet ved bjelkene. Så løsnet jeg panelet bord for bord. Hadde det gått lenger nedover i huset, hadde jeg neppe fått det ut slik jeg håpet på, sier Engen.

– Hva skal du gjøre med det?

– Kanskje legge det ut for salg, hehe? Nei, helt ærlig, så aner jeg ikke. Folk har kommet med all slags idéer, men vi får se. Jeg har mye annet å henge fingrene i, så det er ikke det jeg tenker mest på.

Veps

PLAGEÅND: Veps og vepsebol skaper mye frustrasjon, ikke minst annethvert år, da bestanden er på topp.

Foto: Maria Elsness / NRK