Fant flere titalls heliumballonger i sjøkanten ved Ostereidet

Det som trolig er rester av 17. mai-feiring har havnet i sjøkanten i Lindås. – Veldig trist at dette ender opp i naturen, sier nabo Ann-Kathrin Espevoll.

Heliumballonger i fjæren ved Ostereide

I SJØKANTEN: Heliumballonger som etter alt å dømme stammer fra 17. mai-feiring ligger nå i Dyrsvika på Ostereidet.

Foto: Ann Kathrin Espevoll

– Det var virkelig et helt vilt syn. Glorete farger og masse plast i naturen, sier Espevoll.

Hun bor i området rundt Dyrsvika på Ostereidet i Lindås kommune, og var på oppfordring fra NRK på tur i området torsdag kveld. NRK fikk tidligere et tips om at det lå ballonger i sjøkanten.

– Det var så mange ballonger at jeg ga opp å telle, det må ha vært minst 50–60 stykker. Jeg ble virkelig overrasket over at det var så mange. Det kan jo ikke ligge her i naturen, tenk på dyrene som lever her, sier Espevoll.

Vet ikke hvor ballongene stammer fra

På nasjonaldagen skrev BT at ballongselgere sendte hundrevis av heliumballonger som ikke var solgt rett til værs i Bergen sentrum.

– Det er skjødesløst. Det er utrolig dårlig gjort. Vi har ikke sett noe til de ballongene da. Jeg vet ikke om de har kommet ned igjen, og kanskje de kommer ned andre steder enn i sentrum, sa prosjektleder Trond Hjelmeland i Bydrift til NRK tidligere i dag.

Heliumsballonger i luften

BALLONGER: Ballongselgere i Bergen sentrum lot heliumfylte plastballonger stige til værs ved endt arbeidsdag. Trolig var det snakk om flere hundre heliumballonger som ble sluppet.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Også klimabyråd Julie Andersland (V) reagerer sterkt på at ballongene ble sendt til værs.

– Det er helt uakseptabelt. Vi vet at plastforsøpling er en alvorlig trussel mot livet i havet. Vi har alle et ansvar for å ikke forsøple naturen, og å slippe ut disse ballongene er forsøplingen i aller høyeste grad, sa Andersland til NRK i ettermiddag.

Hvor ballongene som har havnet på Ostereidet stammer fra vet man ikke.

– Hvis noen har sluppet disse ballongene ut i naturen med vilje, syns jeg det bør bli straffeforfulgt. Dette går utover naturen og dyrelivet her, sier Espevoll.

Heliumballonger i sjøkanten

– TRIST SYN: Ann-Kathrin Espevoll fant flere titalls ballonger i sjøkanten.

Foto: Ann-Kathrin Espevoll

– For mye til at en person kan rydde opp

Espevoll forteller at hun vurderte om hun skulle forsøke å ta med seg ballongene fra sjøkanten, men forsto at det ble for mange til at hun kunne bære dem alene.

Ann-Kathrin Espevoll

PÅ TUR: Ann-Kathrin Espevoll går ofte tur med hunden på Ostereidet.

Foto: Privat

– Vi må nok få hjelp av en båt for å få ryddet dette. Sønnen min og jeg har vært med å rydde i strandsonen tidligere, og har sett at hvor mye plast som havner der. Det er trist å se at enda mer plast havner i naturen, sier Esepvoll.

Broren hennes er grunneier i området, og har sauer som beiter ikke langt fra stedet der ballongene ligger.

– Heldigvis pleier de ikke gå så langt ned mot sjøen. Men det er klart at vi må få dette bort fra herfra, sier hun.