Samlet inn 90.000 liter søppel etter bergensk 17. mai-feiring

Etter en nasjonaldag i solskinn i Bergen ble det plukket opp 90.000 liter søppel, i sentrumskjernen alene. Ballongselgere lot overflødige gassballonger fly til værs.

Boss etter 17. mai

SØPPEL: Dette er kun en liten brøkdel av søppelet som ble samlet inn i Bergen sentrum etter 17. mai.

Foto: Bydrift

– Det så rimelig ille ut. Selvfølgelig er det slik når det er mange folk i sentrum.

Prosjektleder Trond Hjelmeland i Bydrift forteller at de har hatt 15 mann på jobb gjennom hele natten. I bykjernen i Bergen sentrum fløt det noen steder med søppel etter en solfylt feiring med brask og bram.

– Det er mye papiravfall og matrester, sier Hjelmeland.

Boss i Byparken

FLØT: – Dette er ikke representativt, men det fløt som dette flere steder, sier Trond Hjelmeland om søppelhaugen i Byparken i Bergen sentrum.

Foto: Bydrift

90.000 liter

Bydrift har hatt tre store konteinere stående ute. De har blitt fylt med totalt 50 kubikkmeter med søppel. Det betyr 50.000 liter.

I tillegg har det vært ti avfallskonteinere på sentrale steder som har samlet inn 3–4 kubikkmeter, samt seks kostebiler som har tatt opp om lag 30 kubikk med avfall. Totalt har Bydrift samlet inn cirka 90 kubikkmeter søppel.

Vekten er vanskelig å anslå, sier Hjelmeland.

Mellom ti og tolv mann har stått på fortau og raket søppelet ut i veien slik at kostebilene kunne samle det opp. 400 søppelspann har blitt tømt kontinuerlig gjennom hele nasjonaldagen og natten.

Trond Hjelmeland

BYDRIFT: Prosjektleder Trond Hjelmeland i Bydrift forteller at 15 mann har vært ute hele natten, og at det nå ser ut som hvilken som helst torsdags morgen i Bergen sentrum.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Økning siden i fjor

Ifølge Hjelmeland har volumet av innsamlet søppel økt med opptil 15 prosent mot 17. mai i fjor.

– Det er solen som gjør at det er flere folk i byen, og da mer søppel. Jeg tipper hurtigmatsjappene har økt omsetningen sin, og det kommer frem av søppel på bakken, sier han.

– Hva skal vi forvente når det er 80.000-100.000 mennesker i sentrum? Jeg vil anta at de fleste kaster søppelet der det skal, og så er det én prosent som synder.

Samtidig har ryddemannskapene fått hjelp av ruskeværet som har fulgt nasjonaldagen. Regn i luften hjelper til på rensing og lett bris hindrer søppelet å flyte ytterligere.

Heliumsballonger i luften

BALLONGER: Ballongselgere i Bergen sentrum lot heliumsfylte plastballonger stige til værs ved endt arbeidsdag. Trolig var det snakk om flere hundre heliumsballonger som ble sluppet.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Slapp ballonger

Gassballongselgere med lekne lufttrekk i lanken slapp taket på slutten av dagen. Over sentrum i nitiden kunne ethvert barns verste mareritt se ut til å ha blitt realisert i hopetall, men i stedet var det frivillig ballongslepp som preget skyene.

– Det er skjødesløst. Det er utrolig dårlig gjort. Vi har ikke sett noe til de ballongene da. Jeg vet ikke om de har kommet ned igjen, og kanskje de kommer ned andre steder enn i sentrum, sier Hjelmeland.

Tog i Herand i Hardanger

BILDEGALLERI: Slik feiret hordalendingene 17. mai

Foto: Øyvor Bakke / NRK