Hopp til innhold

Etter 26 år ledet et fotoprosjekt ham til sin biologiske mor

BERGEN (NRK): Jonas Yang Tislevoll (26) ble gitt til adopsjon da han var én dag gammel. Forrige uke snakket han med sin biologiske mor for første gang.

Jonas Yang Tislevoll

VILLE ILLUSTRERE SIN UKJENTE OPPVEKST: Jonas Yang Tislevoll ville bruke sitt analoge kamera til å skape et bilde av familien han aldri fikk bli kjent med.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Bare én dag gammel ble Jonas Yang Tislevoll (26) gitt vekk til adopsjon. Fra Seoul i Sør-Korea, endte han til slutt opp i Fitjar i Norge.

Men det var ikke før han var kommet opp i 20-årene, at han bestemte seg for å starte letingen etter sine biologiske foreldrene.

Tislevoll studerer fotografi, og etter å nesten ha sluttet på studiet i 2019, fikk et stort fotoprosjekt ham til å fortsette.

Denne vinteren fikk studentene to uker til å lage et prosjekt om akkurat hva de ville.

– Jeg bestemte meg raskt for temaet adopsjon. Men jeg ville gjøre noe stort, så jeg bestilte en tur til Sør-Korea.

Jonas Yang Tislevoll

FOTOSTUDENT: Tislevoll er oppvokst på Fitjar i Vestland, men studerer for tiden fotografi i Oslo.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Hadde gitt opp håpet

Rundt 200.000 barn har blitt adoptert vekk fra Sør-Korea siden 1952, og om lag 20.000 av dem har kommet til Norge.

Som en av mange, ønsket Tislevoll å rette fokuset mot temaet.

– Jeg så for meg at prosjektet skulle representere meg, adopsjon og alle andre barn som er blitt adoptert.

I 2015 tok Tislevoll for første gang kontakt med Verdens barn, organisasjonen han ble adoptert gjennom. Men svaret han fikk, var at det ikke var håp.

Tidlig i 2020 fikk han vite at adopsjonsbyråene hadde fått oppdatert informasjon om barn som var adoptert bort fra Sør-Korea.

Tislevoll øynet håp. Han skulle finne sin biologiske mor, og fotoprosjektet skulle være starten på reisen.

– Hadde det ikke vært for prosjektet, hadde jeg nok aldri tatt opp igjen letingen. Jeg hadde jo allerede fått beskjed om at det ikke var mer å gjøre.

Biologisk mor, fotoprosjekt Jonas Tislevoll

IDÉEN OM EN MOR: Denne koreanske kvinnen, men koreansk bunad, er slik Tislevoll forestilte seg sin biologiske mor.

Foto: Jonas Yang Tislevoll

– Ikke annet å gjøre enn å hoppe i det

– Jo eldre jeg ble, jo mer nysgjerrig ble jeg. Det er en følelse jeg har hatt lenge, og etter hvert ble den så sterk at det var ikke så mye annet å gjøre enn å hoppe i det.

Tislevoll visste ikke hvordan foreldrene hans så ut, men ville likevel forsøke å fange idéen han hadde om dem på bilder.

Før han reiste til Sør-Korea hadde han fotografert en koreansk kvinne i en koreansk folkedrakt, uten å fotografere ansiktet hennes. Hun ble forestillingen om en mor.

I Seoul lette han etter en som kunne forestille hans far, og andre blinkskudd som kunne illustrere den korte oppveksten han fikk i Sør-Korea.

Innimellom fotograferingen, møtte han adopsjonsbyrået sitt for å få hjelp til å finne igjen sin biologiske mor. Han har kun lett etter moren sin, da han fikk beskjed om at hun ville være enklest å finne.

– Mest sannsynlig tok ikke min far avgjørelsen om å gi meg vekk, min mor gjorde det alene.

Far fotoprosjekt Jonas Tislevoll

TAXISJÅFØR: Alt Tislevoll vet om sin biologiske far, er at han kjørte taxi. I Seoul ble denne mannen selve bildet på faren han aldri fikk bli kjent med.

Foto: Jonas Tislevoll

– Hadde forventet at denne dagen skulle komme

Etter to uker reiste han hjem igjen til Norge. Alt han hadde var fotografier. Han hadde ikke lykkes med å finne sin biologiske mor.

– Tre uker etter jeg kom hjem fra Sør-Korea fikk jeg en mail om at adopsjonsbyrået hadde funnet moren min, og at de skulle hjelpe meg å opprette kontakt.

– Jeg ble utrolig glad og lettet. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle uttrykke meg i det første brevet, men skrev kort om meg selv, at jeg har tenkt på henne og at jeg ikke er bitter.

For litt over en uke siden hørte han fra sin biologiske mor, for første gang på 26 år. Hun har nå giftet seg på nytt og fått to nye barn.

– Hun skrev at hun hadde forventet at denne dagen kunne komme, men at hun var overrasket. Jeg fikk vite at hun var alenemor da jeg ble født, at hun var ung og ikke hadde mulighet til å ta vare på meg. Hun skrev også at hun var lei seg for at jeg ble sendt alene til et ukjent land.

Holt adopsjonsbyrå av Jonas Tislevoll, fotoprosjekt

ADOPSJONSBYRÅET: Tislevoll fotograferte adopsjonsbyrået hvor han ble gitt vekk som liten i Sør-Korea.

Foto: Jonas Tislevoll

Tislevoll sier han ikke kunne håpet på noe mer.

– Det var de svarene jeg var på jakt etter. Åtte år med arbeid, oppsummert i en mail.

Hans biologiske mor avsluttet den første mailen med at hun ønsket å møte ham en dag. Så fort det blir trygt å reise igjen, er det akkurat det Tislevoll planlegger.

– Når denne koronakrisen er over, sitter jeg nok på første fly til Sør-Korea.

Og fotoprosjektet kommer ifølge Tislevoll til å leve videre i flere år. Han vil nemlig dokumentere sin neste tur til Sør-Korea, og det første møtet med kvinnen som satte ham til verden.

– Prosjektet er det som gjør at jeg kan sitte her i dag og si at jeg har funnet min biologiske mor, mot alle odds.