Hopp til innhold

Etne + Vindafjord = ikke sant

Innbyggerne i Etne og Vindafjord vil ikke slå seg sammen til én kommune. Det er klart etter dagens folkeavstemming i de to kommunene.

Opptelling, folkeavstemning om kommunesammenslåing Etne og Vindafjord

TYDELIG NEI; Nesten tre av fire innbyggere i Vindafjord stemte nei til å slå seg sammen med Etne.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Etnebuen har talt. 953 personer innbyggere stemte nei til kommunesammenslåing med Vindafjord, 722 stemte ja. 20 av stemmene var blanke.

Siri Klokkerstuen

FINTELLING: Etne-ordfører Siri Klokkerstuen venter mens stemmene fintelles.

Foto: Tale Hauso

Etne-ordfører Siri Klokkerstuen (Ap) sa før valgdagen at hun ønsket seg en valgdeltakelse på minst 65 prosent for å få et tydelig råd fra innbyggerne.

Det ønsket fikk hun ikke oppfylt, valgdeltakelsen var på 54,3 prosent.

– Det er egentlig greit nok. Eller bra, tror jeg vi skal si, og bedre enn i Vindafjord. Svaret fra Etnebuen er klart nok, sier Klokkerstuen når alle stemmene er talt opp.

Valglokale i Etne

STEMTE NEI: Etnebuen vil ikke slå seg sammen med Vindafjord. Her fra stemmelokalet i Etne.

Foto: Tale Hauso

Nei i Vindafjord

Også i Vindafjord har innbyggerne gitt sitt svar på hva de synes om en sammenslåing med Etne. Også her er det et klart nei.

Nesten tre av fire innbyggere i Vindafjord (74,4 prosent) har stemt nei til sammenslåing med Etne.

24,8 prosent stemte ja. 0,9 prosent av stemmene var blanke, og valgoppslutningen i Vindafjord var 47,2 prosent. Stemmene inkluderer for øvrig ikke personer som har stemt i en annen valgkrets enn sin egen.

Vindafjord-ordfører Ole Johan Vierdal (Sp) ba innbyggerne om et klart svar, og det har han fått.

– Det ble nei. Personlig har jeg stemt ja, men jeg lever godt med dette. Vi tar det med oss, og jobber videre med avgjørelsen, sier han.

Ole Johan Vierdal er ordfører i Vindafjord kommune

LAV VALGDELTAKELSE: Under femti prosent valgdeltakelse er lavt, men Vindafjord-ordfører Ole Johan Vierdal (Sp) er ikke skuffet.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Lav deltakelse

Valgdeltakelsen i Vindafjord var lav, under femti prosent, men Vierdal er likevel ikke skuffet. I andre kommuner har deltakelsen vært lavere, påpeker han.

– Jeg kunne godt tenkt meg at valgdeltakelsen var 50-60 prosent. Men sammenlignet med andre, er det ikke så galt, sier han.

Det er ikke mer enn ti år siden Vindafjord ble slått sammen av to kommuner. De to tidligere kommunene Vindafjord og Ølen slo seg sammen i januar 2006.

Les: Se Sponheim sitt kommunekart

– Hvis de ikke vil, så..

Det tydelige svaret på spørsmålet om sammenslåing i Vindafjord går ikke upåaktet hen i Etne.

Ordfører Siri Klokkerstuen sier dette vil legges på vektskålen når Etne skal ta sin endelige avgjørelse om sammenslåing, i tillegg til svaret fra hennes egne innbyggere.

– Det var veldig mye tydeligere i Vindafjord. Vi skal se på Etne sin oppslutning, men det var jo snakk om et samarbeid i tilfelle. Når de andre ikke vil må vi jo ta det med, sier hun.