Hopp til innhold

Dømt for drapsforsøk på naboen

En 35 år gammel mann er dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha knivstukket og forsøkt å drepe sin ti år eldre nabo. 35-åringen anker dommen.

Mann knivstukket på Lone

NESTEN DREPT: 45-åringen svevde mellom liv og død etter å ha blitt knivstukket av sin ti år yngre nabo. Nå er naboen dømt til flere år i fengsel.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

– Han er ikke enig i vurderingen av skyldspørsmålet. Han erkjenner ikke noen form for straffskyld, sier 35-åringens forsvarer, Kaj Wigum.

I mai møtte hans klient i Bergen tingrett tiltalt for knivstikking av sin nabo i en kommunal boligblokk på Lone i Arna 15. februar i fjor.

Det 45 år gamle offeret svevde mellom liv og død etter å ha blitt påført store skader i mageregionen.

35-åringen hevder han handlet i nødverge under basketaket som oppsto inne i en leilighet i boligblokken. Han har forklart at 45-åringen kom imot ham med et skrujern, og at han grep en kniv fra kjøkkenbenken.

– Han var i bevegelse mot meg. Jeg følte meg truet på livet. Jeg var livredd for at det skrujernet skulle inn i meg, sa 35-åringen i retten.

– Ville trolig omkommet uten rask behandling

Men retten trodde ikke på denne forklaringen. Nå er 35-åringen dømt for drapsforsøk, til fire og et halvt år i fengsel, i samsvar med aktor Ellen Cathrine Greves påstand.

Offeret måtte gjennom fire operasjoner etter knivstikkingen, etter å ha blitt påført flere skader på tynntarmen og magesekken, og fått overskåret to tarmpulsårer og urinlederen.

Rettsmedisiner Inge Morild slo fast at 45-åringen trolig ville omkommet av indre blødning uten rask medisinsk behandling.

Mens en meddommer mente det ikke var bevist at 35-åringen handlet med drapsforsett, mente flertallet han måtte «anses å ha gjort alt som var nødvendig for at [45-åringen] skulle dø».

Mann knivstukket på Lone

KNIVSTUKKET: Politi, ambulanse og luftambulanse rykket ut til den kommunale boligblokken 15. februar 2015.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

«Overskrider klart det som var nødvendig»

Stikket ble utført med en Ikea-kniv med et 15,5 centimeter langt blad.

35-åringens samboer, som var til stede i leiligheten, har forklart seg ulikt fra 35-åringen på flere punkter, og retten mener dette «gir grunn til å tvile på deres forklaring om at [45-åringen] kom mot tiltalte med et skrujern i hånden før tiltalte stakk ham med kniv».

Et annet vitne har støttet 45-åringens forklaring om at han ikke gikk mot 35-åringen med et skrujern, og retten finner ikke holdepunkter for at 35-åringen «kan ha vært utsatt for mer alvorlig fare enn eventuelt slag med bare never eller videre basketak».

De mener knivstikkingen således «overskrider klart det som var nødvendig for å beskytte seg».

Ny behandling i november

35-åringen ble i tillegg til fengselsstraffen også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til 45-åringen.

Men han erkjenner altså ikke straffskyld, og har anket fengselsdommen.

Ankesaken er allerede berammet i Gulating lagmannsrett, der den skal behandles i månedsskiftet november/desember.